Stevia se priporoča ljudem s sladkorno boleznijo

Zdravje in družina

Razlogov za nastanek sladkorne bolezni je veliko, vedno bolj zaskrbljujoč pa je podatek, da se pri ljudeh razvije sladkorna bolezen zaradi pretiranega uživanja sladkorja. Ne smemo pozabiti, da se sladkor nahaja povsod, tudi tam, kjer ne bi pričakovali. Tako ga najdete tudi v jušnih kockah, pripravljenih juhah, omakah, sadnih skutah in podobnih izdelkih iz »sadja«, testeninah, tudi v kruhu ga je veliko in še in še bi lahko naštevali, da pa o pijačah sploh ne govorimo.

S skritimi sladkorji imajo veliko težav ravno sladkorni bolniki, ki bi se navadnemu sladkorju morali izogibati, a seveda jim je težko. Zato se zanje priporoča stevia, ki naj bi celo pomagala pri zdravljenju te bolezni in gresta tako stevia in sladkorna bolezen pravzaprav z roko v roki dobro skupaj.

Katere so pozitivne lastnosti stevie?

Stevia in sladkorna bolezen kot način zdravljenja nista edini pozitivni lastnosti tega naravnega sladkorja. Nikakor namreč ne smemo mimo dejstva, da ima stevia glikemični indeks nič, kar pomeni, da se ob zaužitju tega sladkorja inzulin nič ne dvigne in posledično se zaužiti sladkor ne pretvori takoj v maščobo, ki se v telesu nabira, kar pomeni, da je stevia odlična za vse tiste, ki imajo radi sladko, a bi radi izgubili kakšen kilogram.

naravno sladilo stevia

V tem primeru lahko sladko živite še naprej in hkrati izgubljate kilograme. Ne nazadnje steviji celo pripisujejo, da deluje na telo na način, da se lahko od sladkega odvadite.
Pozitivne lastnosti, ki jih ima stevia, pa so še:

  • izvira iz narave
  • ne povzroča nastanka in nabiranja oblog in posledično kariesa
  • ker dobro prenaša visoke temperature, se jo lahko uporablja tudi za peko slaščic ali pri kuhanju
  • izboljšuje delovanje presnove in prebavil, med drugim tudi pomirja želodec, če imate večkrat težave z razdraženim želodcem
  • super deluje tudi na kožo; če imate kakšne rane, akne ali ekceme, lahko pričakujete hitrejše celjenje

Na kaj paziti pri nakupu

Pri nakupu morate biti še posebej pozorni na to, da steviji ni dodan kakšen dodatek, lahko se med dodanimi snovmi znajde tudi kar kakšno sladilo, še posebej maltodekstrin je velikokrat dodan. Žal je pri ceni tako, da višja kot je cena, bolj kvalitetna je stevia. Poznamo namreč kar 280 različnih vrst stevij in tako lahko proizvajalec tiste stevije, ki jo tudi ponuja po najnižji ceni, uporabi kakšno, ki je manj kakovostna.

Bolj nekakovostna kot je stevia, bolj grenak priokus boste čutili in to malo z zakasnitvijo po zaužitvi. Zato se vam tu res ne splača varčevati, saj cenejša kot je stevia, več je boste morali uporabiti, da dosežete pravo sladkost in več grenkobe boste čutili.