Ultrazvok dojk ob sumu na raka

Zdravje in družina

Ob sumu na raka dojk, je najbolj smiselna pot, da se ženska čim prej odpravi na pregled k zdravniku. Najprej k osebnemu zdravniku, pri čemer pa je pri mlajših ženskah lahko velikokrat možno začutiti veliko bulic v dojkah, pri čemer ni nujno, da je vsaka bulica tudi nevarna. Lahko je čisto nenevarna in je samo napolnjena s tekočino in bo kot taka prej ali slej izginila sama, lahko pa je tudi nevarna.

Pri zunanjem pregledu zato osebni zdravnik težko pravilno oceni situacijo in marsikateri zdravnik se žal še vedno kljub zaskrbljenosti pacientke ne odloči za takojšen pregled pri specialistu. V takem primeru, če pacientka ne dobi napotnice s statusom nujno za ultrazvok dojk, lahko žal računa na to, da bo za ultrazvok dojk prišla na vrsto čez nekaj mesecev.

Seveda je v takem primeru to čisto predolga doba za čakanje, zato se je najbolje naročiti na samoplačniški ultrazvok dojk. Eden boljših ponudnikov v Ljubljani je tako Ultralab, kjer boste na vrsto čakali od enega dneva do največ 14 dni.

Čakalna vrsta v primeru vsakoletnih pregledov

Tudi če vam je specialist zaradi takšnega ali drugačnega razloga predpisal, da morate na ultrazvok dojk priti preventivno vsake toliko mesecev, lahko računate na izjemno dolge čakalne vrste. V našem zdravstvu pač ne morete računati na to, da boste imeli kratke čakalne dobe in to kljub temu, da ste morda že zboleli za resno boleznijo.

ultrazvok dojk

Zato se je najbolje naročiti danes za ultrazvok dojk naslednje leto, ali pa se na ultrazvok dojk odpeljati v drug kraj, ki je morda oddaljen veliko kilometrov. Vendar pri oddaljenih bolnišnicah se je vsekakor smiselno pozanimati o tem, kako star aparat imajo, saj so starejši aparati tudi manj zanesljivi in kakšnih sprememb niti ne opazijo.

Ravno zato se je kdaj smiselno vprašati ali se na ultrazvok dojk ni bolje naročiti pri kakšnem ponudniku samoplačniških storitev, kot je na primer Ultralab, saj v tem primeru ultrazvok dojk opravite v nekaj dneh od klica za rezervacijo termina, hkrati pa tudi v čakalnici ne boste čakali dolgo časa.

Ultrazvok dojk je nenevarna preiskava

ultrazvok dojk

Kar se tiče zdravstvenih pregledov pri specialistu, lahko čisto pavšalno rečemo, da se te preiskave večinoma takšne, da imajo na telo negativen vpliv. Na primer kakšen rentgen, magnetna resonanca ipd. povzročajo vse sevanje za telo. Ultrazvok dojk pa po drugi strani ne povzroča čisto nobenega vpliva, tako zelo je brez vpliva na telo, da ga brez težav opravijo tudi nosečnice.

Kakšno vlogo naj ima pri izbiri psihoterapije cena? Je smiselno izbrati čim cenejšo psihoterapijo? Zakaj sploh plačati pogovor? Preberi več …