Deviacija dihalnih poti – glavni vzrok smrčanja in prekinjenega spanca

Zdravje in družina

Smrčanje je sovražnik mirnega sna in zdravja

Smrčanje v spanju – zvočna manifestacija, ki mnoge privede do norosti. Je posledica motenega pretoka zraka skozi dihalne poti. Vse to kaže na slabo zdravstveno sliko.

Proces dihanja poteka, ko smo budni in med spanjem. Dihanje sestavlja vdih in izdih. Stvar je v tem, da so med spanjem mišice bolj sproščene, tako lažje vibrirajo. Zato je smrčanje pojav, ki se zgodi le, ko spimo. Ko smo budni so te mišice aktivne in napete. Ta moteč zvok lahko zadane kogarkoli; moške, ženske, otroke. Smrčanje pri otrocih se pojavi zaradi deviacije nosa, polipov v nosu ali vnetja. Vzrok je lahko tudi povečana žrelnica.

Ni dvoma, žrtve so tako starejše kot mlajše osebe. Najpogosteje se pojavlja pri moških in osebah s prekomerno telesno težo. Pri vdihu med spanjem zrak vstopi v usta ali nos. Na svoji poti do pljuč potuje preko mehkega neba (stranjski del ust). V tem delu se nahajajo:

 • koren jezika
 • zgornje grlo
 • mehko nebo
 • mali jeziček

Če ti deli oslabijo, pride do zoženja in blokade dihalnih poti. Zožene in blokirane poti otežujejo pretok zraka. Tedaj pride do vibriranja mehkega neba in jezička. To vibriranje povzroča smrčanje.

Mandlji lahko vibrirajo, tem ožja kot je dihalna pot, bolj tkivo vibrira. S tem je smrčanje glasnejše.

Kaj se dogaja v dihalnih poteh, ko smrčimo?

Najpogosteje težave z dihalnimi potmi vplivajo na pojav tega motečega zvoka. Smrčanje čez nos je najbolj pogost pojav. Tukaj so navedeni nekateri od glavnih vzrokov smrčanja:

 • Povečana tkiva v nosu, ustih in grlu – pogost pojav pri debelih osebah
 • Deviacija nosne pregrade – otežuje pretok zraka skozi nos
 • Povečani mandlji – pogost vzrok smrčanja pri otrocih
 • Zamašen nos – blokirane nosne poti
 • Infekcija gornjega dihalnega sistema – zaradi prehlada, alergije in polipov
 • Izguba mišične napetosti v grlu – posledica staranja

Vibrirajo lahko tudi stranske stene grla in celo epiglotis. Epiglotis je prožen hrustanec, ki preprečuje hrani in tekočinam, da vstopile v pljuča.

Obstajajo tudi vzporedni faktorji, ki povzročijo ta moteč in nezdrav pojav:

 1. Uživanje alkohola slabi del možganov, ki regulira dihanje. Alkohol preveč sprosti mišice grla in jezika, kar pa blokira normalen pretok zraka.
 2. Debelost in smrčanje? Maščobe se lahko naberejo tudi v grlu. Maščoba v grlu lahko zoži dihalne poti.
 3. Zdravila sproščajo tkiva, povzročajo zaspanost in smrčanje. To velja za zdravila za alergije, depresijo in anksioznost.

Zaradi vsega navedenega ljudje težko prenehajo smrčati sami od sebe, ampak nekatere naravne naprave, kot je Snore Terminator prstan, vas lahko za vedno rešijo muk.