Kako nosečnost poteka po trimestrih oziroma po tednih

Zdravje in družina

Nosečnost po tednih je dobro poznati, še posebej če ste noseči oziroma je noseča vaša sorodnica, prijateljica ali pa znanka. Na ta način boste bolje spremljali stanje ter vedeli, ali je neka težava za določeno obdobje normalna ali pa boste morali predčasno obiskati svojega ginekologa.

Za začetek pa je morda bolje preštudirati nosečnost po trimestrih – ta je povezana zlasti s plodom – ter se kasneje osredotočiti na posamezne tedne. Na spletu pa tudi sicer je veliko dobre literature o tem. Sicer se morajo osnovni napotki in nasveti o tem dobiti pri ginekologu.

Trajanje nosečnosti

Nosečnost po tednih torej pomeni, da smo vsak teden pozorni na spremembe, ki se dogajajo v telesu nosečnice. Nosečnost praviloma traja 40 tednov oziroma 280 dni. Trajanje se računa od prvega dne zadnje menstruacije. Glede na sam razvoj ploda pa nosečnost opisujemo po trimestrih.

 Nosečnost po tednih
Nosečnost po tednih je dobro poznati, še posebej če ste noseči oziroma je noseča vaša sorodnica, prijateljica ali pa znanka.

Razvoj ploda v prvem trimestru poteka od oplojene jajčne celice do fetusa. Ta ima na koncu tega trimestra že vse vitalne organe. V tem času se telo nosečnice prične navajati na novo stanje. V prvih tednih je nosečnica nekoliko bolj utrujena, opaža spremembe pri vonju, zelo pogosto obiskuje stranišče, prsi so vidno občutljivejše in ne nazadnje se ji konstantno spreminja vedenje oziroma samo razpoloženje.

Težave nosečnosti se umirjajo v drugem trimestru

Po trinajstem tednu nosečnosti – če smo osredotočeni na nosečnost po tednih – se za nosečnico prične drugi del trimestra. V tem obdobju je najprimernejši čas, da nosečnica veselo novico zaupa tudi svojim najbližjim. Začetniške težave pa se počasi pričnejo umirjati. Slabost ponavadi izgine.

V drugem delu trimestra se prične tako imenovana renesansa nosečnosti. To je obdobje odličnega počutja z veliko mero energije. Na vidiku pa je kar nekaj nujnih pregledov. To so ultrazvočni pregled morfologije ploda, analiza krvne slike ter urina, test na toksoplazmo.

Po 27. tednu nosečnosti

Nosečnost po tednih je dobro spremljati ves čas. Po 27. tednu se prične tretji, torej zadnji trimester nosečnosti. V tem času veliko nosečnic občuti bolečine v križu. Medenične vezi se pričnejo mehčati, raztegovati in se tako počasi pripravljajo na porod.

Otrdevanja trebuha so vse pogostejša, dojke so povečane, lahko se že pojavi prvo mleko. Ponovno je na vidiku večja utrujenost. 

Preberite si še naslednji članek: Cena za storitve psihoterapije

Zakaj zamenjati amalgamske plombe čim prej? Prisotnost amalgama in živega srebra so strokovnjaki povezali s pojavom različnih nevarnih bolezni, kot so rak, multipla skleroza, revmatoidni artritis, fibromialgija in depresija. Preberi več …