Kako učinkovito ugnati stres na delovnem mestu

Zdravje in družina

Da je stres na delovnem mestu postalo nekaj povsem vsakdanjega, verjetno že veste. Tudi vi se verjetno tu in tam soočate s prekomerno dozo stresa in pogosto ne veste, kako se temu izogniti. Veliko pomaga že to, da se poskusite v prostem času povsem odklopiti od službe. Čeprav se to sliši povsem preprosto, pa v resnici temu ni tako.

Kdo je pravzaprav v veliki meri odvisen za stres na delovnem mestu. Velika večina med vami bo verjetno najprej pomislila na svojega delodajalca oziroma na vodjo, spet drugi na svoje sodelavce. V resnici pa je odgovornost povsem na vas samih. Samo od vas je namreč odvisno, ali boste stres sprejemali ali pa se mu boste vsaj delno poskusili izogniti.

Sprostitev je ključna za učinkovitost na delovnem mestu.

Učinkoviti ukrepi za preganjanje stresa na delovnem mestu

Če dosledno sledite koristnim ukrepom za preganjanje stresa na delovnem mestu že od samega začetka, odkar ste pričeli s službo, je le malo verjetnosti, da bi vas presenetil prevelik stres. A kateri so pravzaprav koristni ukrepi in kdo nam zanje sploh pove?

Verjetno vam delodajalec ne bo povedal, kako se izogniti stresu med delom. Za to boste morali poskrbeti kar sami. Veliko boste naredili že s tem, da vsega, kar se dogaja v službi ne boste jemali osebno. Ko končate z delovnim dnem, pa je pomembno, da določene zadeve puščate v službi in jih ne nosite domov. Če se vam prične dogajati, da doma preveč mislite na službeno delo, se odpravite na krajši ali na morda nekoliko daljši sprehod po naravi. Misli vam bodo hitro zbežale drugam.

Resen ukrep za preganjanje stresa med delom

Seveda pa večina med nami zagotovo vsakodnevno ne dela na tem, da bi se izognili stresu. S tem se navadno pričnemo ukvarjati, ko nas je stres že povsem ujel in smo z njim že preveč nasičeni. Tako nam ne morejo pomagati niti sprehod po naravi, niti pogovori s prijatelji in drugi preprosti ukrepi. V tem primeru je najbolje obiskati kar strokovnjaka, na primer psihoterapevta.

Ko boste zaradi prevelikega stresa na delovnem mestu obiskali psihoterapevta ali psihiatra, pa je v prvi vrsti ključnega pomena, da ste že od samega začetka z njim povsem iskreni.