Izbira prave kosilnice za vašo zelenico

Dom in oprema

Bencinske kosilnice ostajajo priljubljena izbira kupcev. So vsestranske in enostavne za uporabo. Potrebujete le napolniti rezervoar z bencinom in opraviti delo. Bencinske kosilnice so primerne za različne velikosti zelenic in površin, vendar niso primerne za košnjo površin z velikim naklonom. Vzdrževanje je dražje, obstaja možnost okvar, obenem pa so glasne in povzročajo vibracije, kar lahko obremeni kosca.

Električne kosilnice za manjše površine

Medtem ko so električne kosilnice primerne predvsem za zelo majhne površine. Imajo tiho in zanesljivo delovanje, manjšo širino, kar je praktično na bolj gosto zasajenih zelenicah. Delujejo brez emisij, imajo nizke vibracije in preprost zagon. So primerne tudi za košnjo na strmih pobočjih.

Kosilnica za negovan in estetsko dovršen vrt.

Kosilnice na baterijski pogon za večjo prilagodljivost

Kosilnica na baterijski pogon je novejša možnost. Imajo tiho delovanje, enostavno uporabo in zagon, nizke vibracije ter ničelne emisije. Omogočajo košnjo na velikih strminah in večjih področjih. Kapaciteta baterije določa, kako veliko površino lahko pokosite.

Izbira med različnimi tipi kosilnic

Pri izbiri med različnimi tipi kosilnic je pomembno upoštevati velikost površine, ki jo želite pokositi, in kakšne funkcije so vam pomembne. Bencinske kosilnice so vsestranske, električne kosilnice so primerne za manjše površine, kosilnice na baterijski pogon pa so prilagodljive in okolju prijazne. Prav tako pomembno je upoštevati proračun, cenovne možnosti za vzdrževanje in morebitne posebne zahteve za košnjo na strminah ali gosto zasajenih površinah.

S pravilno izbiro kosilnice lahko uživate v urejeni in lepi zelenici brez nepotrebnega truda. Vedno preverite specifikacije posameznih kosilnic in pretehtajte prednosti ter omejitve glede na vaše potrebe, da boste našli kosilnico, ki bo najbolj ustrezala vašim potrebam in željam.

Kosilnice na baterijski pogon – tiho delovanje, enostavna uporaba in zagon

Kosilnice na baterijski pogon so novejše in prinašajo številne prednosti. Ena izmed njih je tiho delovanje, saj baterijski pogon omogoča, da kosilnica deluje zelo tiho in prijetno za uporabo. Poleg tega so tudi zelo enostavne za uporabo in zagon, saj preprosto pritisnemo gumb in kosilnica se začne delovati. Dodatna prednost je nizka raven vibracij, kar pomeni, da je uporaba kosilnice bolj udobna. Poleg tega pa imajo tudi ničelne emisije, saj delujejo na baterijo namesto na bencin ali dizel.

Primernost za košnjo na strminah in večjih površinah

Kosilnice na baterijski pogon so izjemno primerne tudi za košnjo na strminah in večjih površinah. Zahvaljujoč svoji moči in zmogljivosti, lahko kosilnice na baterijski pogon učinkovito kosijo tudi bolj zahtevna območja. Vendar pa je pomembno, da upoštevamo zmogljivost baterije in model kosilnice, saj je velikost površine, ki jo lahko pokosimo, odvisna od teh dejavnikov.

Pobiranje trave v koš – za negovano zelenico in udobno hojo

Izbira pobiranja trave v koš je najpogostejša oblika košnje. Ta način je primeren, ko želimo doseči negovano zelenico, po kateri lahko hodimo bosi brez skrbi, da bi na podplatih imeli pokošeno travo. Vendar pa je treba upoštevati, da je ta metoda nekoliko manj primerna za košnjo višje in mokre trave, saj se odprtina koša lahko hitro zamaši. Pomembno je tudi, da ima kosilnica zadnji pogon, saj se pri polni košari težišče premakne na zadnja kolesa, kar izboljša oprijem kosilnice.

Mulčenje – primerno za košnjo nižje trave in zeleno gnojenje

Mulčenje je oblika košnje, pri kateri se trava seseklja na majhne delce in se zbije nazaj na tla. Ta metoda je primerna za košnjo nižje trave, saj pri višji in mokri travi motorji kosilnice ne zmorejo obremenitve. Mulčenje je dobra izbira, če redno kosite zelenico vsak teden, saj s tem prispevate tudi k zelenemu gnojenju vaše zelenice. Vendar pa je treba upoštevati, da pri mulčenju kepe trave ostanejo na zelenici, kar ni vedno estetsko privlačno. Poleg tega se lahko te kepe tudi prilepijo na obuvala.