Klopi so znani prenašalci bolezni

Zdravje in družina

Na svetu obstaja več kot 800 vrst klopov. Uvrščamo jih med zajedavce, kar pomeni, da potrebujejo za svoj razvoj in rast gostitelja. Večkrat si za svojo žrtev izberejo ptiče, plazilce in seveda sesalce, kamor spadamo tudi ljudje. Najbolj znani in pogosti klopni bolezni v Sloveniji sta borelioza in klopni meningoencefalitis. Seveda lahko za zaščito pred temi malimi organizmi veliko naredimo kar sami. Klopi se največkrat zadržujejo v gozdni podrasti in travi, ko pa pride mimo gostitelj, se nanj spretno zavihtijo in poiščejo primerno mesto za svoje hranjenje. Najbolj so jim všeč mehki predeli kože, kot so npr. stegna, vrat, pod pazduhami itd. Po končanem hranjenju zapustijo gostitelja in se preobrazijo v naslednjo stopnjo.

Klopni meningoencefalitis lahko prizadene vsakega izmed nas. Nekoliko bolj so za to bolezen dovzetni starejši, saj s starostjo imunski sistem slabi. Priporočljivo je cepljenje, ki velja kot popolna zaščita pred to boleznijo. Sami lahko zmanjšamo možnost za nastanek bolezni predvsem z rednim pregledovanjem telesa in ustrezno zaščito ob odhodu v gozd. Na voljo so nam različni repelenti, ki odganjajo klope s svojim vonjem. Na trgu prodajajo tudi razne elektronske odganjalce klopov, ki naj bi klopu oteževali ugnezdenje v kožo s svojo močno frekvenco. Najbolje je preizkusiti več različnih stvari in opazovati, katera zadeva je v boju proti klopom najbolj učinkovita.

Klopni meningoencefalitis je huda bolezen in vsekakor je najbolj priporočljivo cepljenje. Za ustrezno zaščito moramo prejeti 3 odmerke cepiva, tako da se v našem organizmu ustvari dovolj protiteles. Te tri odmerke moramo prejeti v enem letu, nato pa zadostujejo tako imenovani poživitveni odmerki na vsake 3-5 let. Cena cepiva se nekoliko razlikuje med občinami, v povprečju pa stane okoli 30 evrov na odmerek. Zdravstveni domovi vsako leto pripravijo tudi akcije, kjer se da cepiti po nekoliko bolj ugodni ceni. Bolezen se največkrat razvije v dveh stadijih. V prvem ljudje pogosto najprej zmotno pomislijo, da so zboleli za gripo. Prvi znaki so namreč precej podobni. Bolijo nas okončine in mišice, možna je vrtoglavica, slabost in bruhanje. Velikokrat imamo tudi povišano temperaturo. Druga faza se ne razvije pri vseh obolelih, je pa na žalost precej bolj huda. Na človeškem organizmu lahko pusti hude posledice, kot so motnje koordinacije, zmanjšana delovna sposobnost, ohromelost …

Borelioza ali lajmska bolezen pri človeku prizadene organizem. Pogosto se na mestu ugriza pojavi rdeč kolobar. Lahko se pojavijo tudi drugi bolezenski znaki, kot so vročina, slabost, bruhanje in vrtoglavica. Najbolje je, da ob prvih takšnih znakih ali rdečini takoj obiščemo zdravnika. Pomembno je zgodnje odkrivanje bolezni, saj imamo tako večje možnosti, da bo zdravljenje z antibiotiki uspešno. Za klopni meningoencefalitis obstaja cepivo, za bolezen borelioze pa ne. Sploh za tiste ljudi, ki so neprestano v naravi, je zelo dobro, da se pred temi prenašalci bolezni res dobro zaščitijo. Preberite več tukaj.