Ustvarimo najboljši izgled jedilnice v našem domu

Dom in oprema

Vsaka soba v naši hiši ima edinstven namen in funkcijo. Veliko ljudi pravi, da je dnevna soba najpomembnejša iz številnih razlogov, kot so druženje s prijatelji in družino, uživanje v gledanju tekem na velikem televizorju ipd. Velikokrat pa pozabimo na jedilnico, saj je to prostor v naši hiši, kjer uživamo hrano z ljudmi, ki jih imamo najraje. Prednost je ta, da njen izgled brez težav izboljšamo zelo hitro z nekaj preprostimi dodatki in izbiro primernega pohištva. Pri tem pa seveda igrajo veliko vlogo sami stoli in jedilna miza, saj predstavlja osrčje omenjene sobe.

Dejstvo je, da bodo stoli pri jedilni mizi veliko uporabljeni s strani družinskih članov in prijateljev. Uporabljamo jih zjutraj, sredi dneva in zvečer, ko uživamo različne obroke. So pa tudi ključna oprema za pogovore, učenje, branje časopisa, uporaba prenosnika ipd. Vse to so razlogi, zakaj morajo stoli pri jedilni mizi biti udobni za sedenje in primerne velikosti.

Jedilna miza je najpomembnejši del pohištva v jedilnici

Jedilna miza je velikokrat največji kos pohištva v mnogih domovih. Ima praktično, vendar tudi družabno funkcijo. Ob mizi se zbere cela družina in uživa toplo pripravljene obroke. Omenjen običaj je v obstoju že od začetka civilizacije, saj povezuje celo družino na čustveni in družabni ravni. Obenem pa spodbuja komunikacijo, ki je ključni del reševanja težav med starši, otroci in partnerji. 

Priprava obrokov v jedilnici nas tudi primora, da jemo bolj zdravo. To pa zato, ker se lahko usedemo za mizo in v miru pojemo pripravljen obrok. S tem se izognemo uživanju hitre hrane zunaj hiše, ki je velikokrat preveč slana, mastna in ni kakovostna. V domačem okolju se lahko posvetimo uporabi naravnih in zdravih jedi, brez hitre hrane, ki ima nizek delež proteinov, mineralov in vitaminov.

Stoli za jedilnico omogočajo udobno sedenje

Dejstvo je, da bodo stoli pri jedilni mizi veliko uporabljeni s strani družinskih članov in prijateljev. Uporabljamo jih zjutraj, sredi dneva in zvečer, ko uživamo različne obroke. So pa tudi ključna oprema za pogovore, učenje, branje časopisa, uporaba prenosnika ipd. Vse to so razlogi, zakaj morajo stoli pri jedilni mizi biti udobni za sedenje in primerne velikosti. Pravilo je, da morajo biti stoli približno 30-40 centimetrov nižji od same mize. To pa zato, da imajo naše noge dovolj prostora, ter da se lahko usedejo na njih ljudje različnih višin in oblik telesa.

Pri izbiri stolov pa je priporočljivo tudi, da izberemo take, ki so stabilni. S tem imamo v mislih same noge, ki morajo nuditi močno osnovo za sedenje, saj se drugače ne bomo počutili varno, ko jih bomo uporabljali. Samo ogrodje stolov ima tudi veliko vlogo. Če nas pri sedenju boli hrbet, imamo na izbiro bolj ergonomične oblike stolov. Bolj moderne oblike ogrodij pa žrtvujejo nekaj ergonomičnosti za boljši izgled. V vsakem primeru se moramo počutiti dobro in udobno med sedenjem, kar naj bo naša smernica pri izbiri stolov. Sam izgled je seveda tudi pomemben, saj doda nekaj prestiža jedilnici v kateri se stoli nahajajo.

Osvetlitev jedilnice naj potek okoli jedilne mize

Jedilna miza je središče vsake jedilnice. Primerno je, če zagotovimo dobro osvetlitev celotnega prostora. Svetilke lahko postavimo okoli jedilne mize, da ustvarimo posebno atmosfero v samem prostoru. Tako bomo tudi omogočili, da bo miza vedno vidna in pripravljena na uporabo. Nad samo mizo je priporočljivo postaviti viseče LED ali klasične luči, da osvetljujejo njeno površino. Po različnih delih jedilnice pa lahko postavimo stenske ali druge luči, ki nudijo dovolj svetlobe za praktično uporabo prostora.