Oksimeter je majhna naprava za merjenje nasičenosti kisika v krvi

Zdravje in družina

Oksimeter je znan kot majhna ter lahka naprstna naprava, ki je namenjena merjenju nasičenosti kisika v krvi pa tudi merjenju srčnega utripa. Podatki se prikažejo na osvetljenem ter barvnem LCD zaslonu. Za uporabo je takšen pripomoček zelo preprost, zato je dobrodošel v vseh domovih. Ponuja vam zelo natančen rezultat merjenja, in to že v nekaj sekundah. Po nekaj sekundah se naprava tudi sama izključi, seveda če ni več prsta uporabnika v merilnem delu.

Pred popolno izpraznitvijo baterije ima oksimeter tudi funkcijo alarma. Njegova velika prednost je zagotovo tudi nizka poraba energije, zmogljivost baterije je več kot sto ur neprekinjenega delovanja. Za uporabo je primeren tako za odrasle kot tudi otroke.

Z oksimetrom merimo nasičenost kisika v krvi.

Padec ravni kisika v krvi – je za to lahko kriv tudi aktualni virus

Dejstvo pa je, da je oksimeter naprava, ki je po domovih postala zaželena bolj kot kdaj koli poprej. Padec ravni kisika v krvi je lahko namreč znak, da smo se morda okužili z novim koronavirusom. V tem primeru je najbolje poiskati kar zdravniško pomoč, čeprav se morda sploh ne počutimo slabo.

Sicer pa je princip delovanja pulznega oksimetra preverjen in sila enostaven. Odlična novica je tudi ta, da je napaka v meritvi merilnikov za medicinsko rabo samo dva odstotka. To pomeni, da če merilnik pokaže 86 % nasičenost, je v resnici to lahko med 84 in 88 %.

Ker torej aktualni virus vpliva tudi na delovanje pljuč, je pametno merilnik ravni kisika v krvi oziroma oksimeter imeti tudi doma. Meritev pulznega oksimetra je najverjetneje že komu rešila življenje tudi v tem primeru.

Največje prednosti oksimetra

Nekaj prednosti pulznega oksimetra smo že omenili. Naj še enkrat ponovimo ključne. To so, da je tovrstni merilec nasičenosti kisika v krvi zasnovan tako za domačo kot tudi bolnišnično uporabo. Njegova uporaba omogoča neinvazivno merjenje nasičnosti krvi s kisikom. Medicinski pripomoček je namenjen tako odraslim kot otrokom. Praviloma pa ima CE oznako.

Prav tako je oksimeter cenovno povsem dostopen za nakup. Na trgu ga lahko dobite že za manj kot 20 evrov. Če ceno primerjate s cenami pametnih naprav, ki prav tako lahko vključujejo številne funkcije, ki pomagajo pri nadzorovanju vašega zdravja in počutja, je ta torej bistveno nižja.