Zaščita pri delu - delovna jakna

Pomen zaščitnih oblačil pri delu

Dom in oprema

Delovna oblačila lahko veliko povedo o osebi, ki jih nosi in ne nazadnje opredeljuje njegove delovne naloge. A najpomembneje je, da je prav vsako delovno oblačilo uporabniku ponudi največjo mero funkcionalnosti, uporabnosti, lepega izgleda in udobja. Učinkovita funkcionalna oblačila omogočajo varno in lažje opravljanje različnih delovnih nalog. 

Oblačila za delo morajo prav tako uporabniku ves čas zagotavljati najboljše razmerje med vloženim fizičnim delom in zadovoljstvom. Kakovosten material in dober dizajn pa še dodatno pripomoreta k temu, da uporabnik delovno obleko nosi dlje časa.

Izjemno pomembno je, da so oblačila za delo zasnovana tako, da sledijo naravnim gibom telesa pri delu.  Takšna lastnost oblačila zagotavlja veliko mero udobja in optimalno funkcionalnost. Najboljša zaščita pri delu je torej v veliki meri odvisna ravno od oblačil.

Prava izbira zaščitne obleke za delo

Zaščita pri delu bo še toliko večja, če boste torej na sebi nosili primerno izbrana oblačila. Zaščitna obleka ne pripomore samo k varnejšemu opravljanju dela, temveč tudi k večjemu udobju. To vam omogoča tudi v nekoliko bolj neprijetnih in neugodnejših delovnih razmerah, na primer v ekstremnih vremenskih pogojih, pri nizkih ali visokih temperaturah, pri delu z ostrimi predmeti, v prisotnosti eksplozivnih in vnetljivih snovi ter kemikalij, pri delu s staljeno kovino in ne nazadnje še pri delu z električnim tokom.

Zaščita pri delu - hlače
Zaščita pri delu – delovne hlače

Najvišja zaščita pri delu je dosežena z izbiro kakovostnih delovnih oblačil, kot so delovne jakne, puloverji, brezrokavniki, hlače, spodnje perilo, nogavice. Nikakor ne smemo pozabiti še na kakovostne delovne čevlje in na ostalo zaščitno opremo. Vrhunska delovna oblačila in obutev vam ponujajo nekatere blagovne znamke, ki izstopajo z najnaprednejšo tehnologijo z vodoodpornimi materiali, s tkaninami, ki dihajo ter vam omogočajo hitrejše sušenje. Dobra kakovost delovne obleke se pokaže tudi s podpornimi šivi ter ojačanimi materiali.

Oblačila za boljšo vidljivost delavcev

Dobra zaščita pri delu je vsekakor odvisna zlasti od kakovostnih osnovnih zaščitnih funkcij delovnih oblačil. Praviloma pa morajo delovna oblačila uporabnikom zagotavljati še odlično vidnost, in to tako podnevi kot ponoči.

Odsevna oblačila za delo morajo nujno ustrezati ISO standardom. Poleg kakovostnih materialov so tudi v ospredju še žive barve in reflektivni trakovi. Nekatera delovna oprema mora zato vsebovati vdelane odsevne trakove ali pa morajo biti kar v celoti izdelana iz visokovidljivih materialov.