Nabava tehničnih plastik in gum

Posel in tehnologija

Plastika in guma sta med najbolj uporabnimi materiali, po katerih je ogromno povpraševanja. Večinoma se takšni materiali seveda uporabljajo v industriji, a tudi kakšen domači mojster vsaj občasno povprašuje po materialih in polizdelkih te vrste. V kakšni obliki se prodajajo in kaj je na voljo?

Tehnična plastika

Med tehničnimi plastikami je toliko izbire, da je nemogoče posplošiti celotno zbirko materialov in naštevati lastnosti, ki veljajo za vse. Večinoma so ti materiali na primer razpoložljivi v nekaterih standardnih oblikah, kot so plastične plošče, niso pa te edina možnost – pogosto pridejo bolj v poštev cevi ali palice. Pravzaprav je na voljo cela vrsta polizdelkov, saj lahko plastične plošče in palice pri večini plastičnih materialov enostavno preoblikujemo v bistveno bolj uporabne polizdelke, na primer letve, razne profile, oglate palice …

Najbolj priljubljena oblika so plastične plošče, pa tudi običajne palice so nadvse uporabne. Nenazadnje so to termoplasti, ki jih je precej enostavno oblikovati. Določen delež prodane plastike pa gre neposredno v uporabo tudi v takšni obliki. Nekatere plastične plošče se na primer lahko uporabi brez posebne dodatne obdelave v gradbeništvu, manjše plastične palice se uporablja za 3D filamente, podobno velja še za mnoge druge polizdelke.

Tehnična guma

Tudi pri gumah je kar precej izbire, čeprav na tem področju običajno opazimo več razlik med razpoložljivimi materiali. Gume imajo seveda določene skupne lastnosti, ki narekujejo tudi obliko, v kateri se materiali prodajajo. Tehnična guma je večinoma na voljo v rolah različnih dimenzij, razlikujejo se tudi v debelinah. Role so tako kot plastične plošče in palice do neke mere že povsem uporabne, tako da pogosto nadaljnja uporaba sploh ni potrebna, je pa to seveda povsem odvisno od konkretne uporabe. Prav tako je tudi tehnična guma dobavljiva še v drugih oblikah, pogosto na primer bolj kot role koristijo debelejše plošče ali pa različni profili.