DOPOLNILNO ZDRAVSTVENO ZAVAROVANJE JE POMEMBNO TOLIKO KOT OBVEZNO ZADRAVSTVENO ZAVAROVANJE

Posel in tehnologija

Imate urejeno obvezno zdravstveno zavarovanje in se zavedate, da le to ne krije vseh posegov, zato ste mnenja, da potrebujete še nekaj. In kako imate prav. Da bo paket zavarovanj poln, potrebujete še dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Obvezno zdravstveno zavarovanje je sklenjeno za vse mladoletne osebe neposredno preko staršev. Vsako leto se samodejno obnovi, kar pomeni, da nam ni potrebno prav veliko spremljati in pošiljati različne dokumentacije, kot je to bilo včasih potrebno. včasih so morali zavarovanci oziroma njihovi skrbniki pošiljati potrjeno potrdilo o šolanju. Z novo zakonsko ureditvijo so zavodi in zavarovalnice dobile pooblastila, ki jim omogočajo, da si določeno dokumentacijo pridobijo po svoji poti. Je pa res, da se vse to neha, ko oseba dopolni 26 let. Takrat postane za zavarovalnico polnoletna oseba, ki si mora sama urediti zavarovanje. Le to je lahko urejeno preko zavoda za osnovno zavarovanje in preko poljubne zavarovalnice, ki ponuja dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Dopolnilno zavarovanje si lahko uredimo v vseh poslovalnicah izbrane zavarovalnice. Veliko zavarovalnic ponuja določene ugodnosti in akcije, s katerimi nas želijo privabiti v njihovo ponudbo.

 

Kaj krije dopolnilno zdravstveno zavarovanje? To vprašanje je zelo pogosto zastavljeno tako med zavarovanci kot med zavarovanci in zavarovalnicami. Kratek odgovor je, da dopolnilno zavarovanje krije vse storitve, ki so izvzete iz osnovnega obveznega zavarovanja. Sem ponavadi spadajo manj nujni posegi, ki pa so kot kaže praksa, najpogostejši. To so zobozdravstveni posegi, klasični zdravniški pregledi, nasveti specialistov, recepti v lekarnah in mnogo več. Kako pa je z dopolnilnim zavarovanjem za tujino? Dopolnilno zdravstveno zavarovanje privzeto ne vsebuje zavarovanja za tujino. Razen v primerih, ko gre za posebno ponudbo oziroma paket s tujino. V grobem pa zavarovalnice tujino ponujajo kot ločen paket za posameznika ali celotno družino. Tudi časovno lahko izbiramo, in sicer mesečno, polletno ali celoletno zavarovanje.