Rolo vrata za industrijske potrebe

Posel in tehnologija

Avtomatizacija procesov nam prihrani veliko časa in dela, zato se je poslužujemo na vseh nivojih vsakdanjega življenja. Brez naprav v našem domu, pisarni, obrtni delavnici ali industrijskem objektu gotovo ne bi šlo – tudi tistih, ki se nanašajo na stavbno pohištvo. Tako imamo v sodobni gradnji pogosto avtomatizirana okna in vrata, ki se sama odpirajo in zapirajo, kjer je avtomatizirano zračenje in senčenje. In za industrijo pridejo najbolj v poštev rolo vrata, saj ta omogočajo odpiranje in zapiranje velikih površin.

Rolo vrata
Sodobne stavbe nimajo niti garaž, niti delovnih ali skladiščnih prostorov, ki bi se odpirali ročno – za vse skrbi avtomatika, potrebno je le pritisniti na gum na steni ali na daljinskem upravljalniku, pogosto pa lahko upravljanje prepustimo tudi samodejnim senzorjem.
V čem so rolo vrata boljša od drugih avtomatskih dvižnih vrat, zaradi česar se priporočajo kot najboljša izbira?
Rolo vrata se ne dvigujejo tako kot panelna, torej se ob dvigu ne zapeljejo po vodilih pod strop, temveč se kot roleta navijejo tik nad vrati, na majhnem prostoru. To pomeni, da imajo rolo vrata prednost predvsem takrat, kadar zapirajo velike površine. Če bi se velika vrata, na primer takšna, skozi katera lahko zapelje celo tovornjak, zapeljala pod strop, bi ga namreč v celoti oziroma v precejšnjem delu povsem prekrila. To pa pomeni, da je strop neuporaben, kadar so vrata odprta, oziroma na njem ne more biti razsvetljave, sistemov zračenja in ogrevanja …
Rolo vrata se ob odpiranju torej shranijo na relativno majhni površini, ker je odpiranje in zapiranje »na roleto« precej enostavno, pa lahko poteka tudi zelo hitro. Hitrost motorja nam omogoči, da se odprejo ali zaprejo v zgolj nekaj sekundah – hipoma zdrsnejo navzgor ali navzdol in takoj omogočijo dostop.
Kje se priporoča rolo vrata?
Rolo vrata so v industriji najbolj priročna pri raznih dostavnih vratih, bratih skozi katera vozila dejansko zapeljejo v notranjost, ter tam, kjer je treba iz objekta zapeljati večje predmete ali proizvode – na primer letalo, jahto in podobno.