Računalniška očala

Računalniška očala s posebnim modrim filtrom

Zdravje in družina

Delo z računalnikom od nas zahteva precej intenzivno napenjanje oči. Posledično se oči utrudijo. Pomagamo pa si lahko tako, da uporabljamo očala s posebnim modrim filtrom. To so računalniška očala, ki pa jih je treba kombinirati s posebnim pravilom: 20-20-20.

Omenjeno pravilo pomeni, da moramo po vsakih 20 minut dela z računalnikom za oči narediti premor. Ta naj traja vsaj 20 sekund. V tem času se moramo zagledati nekaj v daljavo, vsaj 20 metrov daleč, najbolje v zeleno naravo.

Vzroki za napenjanje oči za računalnikom

Zakaj pravzaprav napenjamo oči pri delu z računalnikom? Težave nastanejo, ker naše oči ter možgani drugače reagirajo, kadar beremo tiskan tekst ali pa neko besedilo na računalniškem zaslonu. Pri branju tiskanega besedila nam oči praviloma ne povzročajo težav, ker zlahka fokusirajo črke na papirju. Tekst na ekranu pa seveda ni tako ostro izpisan, zato je manj kontrasten. Sestavljajo ga manjše točke oziroma piksli.

Pri pisarniškem delu bi morali vsi uporabljati računalniška očala.
Branje teksta na zaslonu zahteva nenehno prilagajanje naših oči, pri tem se napenjajo očesne mišice, kar povzroča utrujene in pekoče oči. To je razlog, da bi morali pri pisarniškem delu uporabljati računalniška očala.

Piksli so najbolj svetli v sredini in proti robu bledijo. Branje teksta na zaslonu računalnika posledično zahteva nenehno prilagajanje naših oči. Pri tem se nenehno napenjajo očesne mišice, kar pa povzroča občutek utrujenih ter pekočih oči. Že slednje je zadosten razlog, da bi morali pri pisarniškem delu prav vsi uporabljati računalniška očala.

Očala za zmanjšanje negativnega vpliva modre svetlobe na oči

Še ena težava, ki se pojavi pri delu za računalnikom, je ta, da ekrani oddajajo tako imenovano modro svetlobo. Takšne naprave nas v resnici vsakodnevno obdajajo, in so s prav vseh strani. Nekateri jih gledajo tudi do več kot 8 ur na dan. Takšna vrsta svetlobe pa je seveda za človekove oči izjemno škodljiva.

Modra svetloba je za oči izjemno škodljiva, zato so priporočljiva računalniška očala.
Nekateri gledajo v računalniške ekrane tudi do več kot 8 ur na dan, modra svetloba pa je za človekove oči izjemno škodljiva, zato je priporočljivo nositi računalniška očala.

Oči lahko v takšnih primerih zelo dobro zaščitijo računalniška očala. Ta namreč lahko izjemno uspešno zmanjšujejo oziroma preprečujejo negativni vpliv modre svetlobe na naše oči, na roženico in na celice mrežnice.

Prevleka očal za preprečevanje prehoda modro-vijolične svetlobe

Če so naše oči predolgo izpostavljene negativnim vplivom pri delu za računalnikom, se lahko na primer pojavijo napetost v očeh, suhe oči, motnje vzorcev spanja, glavoboli, migrene, fizična pa tudi duševna utrujenost.

Razlika med računalniškimi očali in očali za preprečevanje prehoda modro-vijolične svetlobe.

Pomagamo si lahko tako, da si kupimo računalniška očala. Ta vključujejo tudi posebno prevleko, ki učinkovito poskrbi za preprečevanje prehoda modro-vijolične svetlobe digitalnih naprav.