stresniki

Kako krovstvo praviloma oceni strošek del?

Dom in oprema

Ste izbiro kritine že opravili in jo že imate naročeno, zdaj pa čakate le še na dobavo le – te in potem še na krovstvo, da opravi svoje delo? Zdaj vas najprej čaka še eno veliko bolj zapleteno delo, saj je treba izbrati pravo krovstvo, ki bo podalo smiseln obračun za svoja krovska dela in ki bo ustrezno glede na vašo izbrano kritino.

Dejansko je najbolj smiselno, da pri proizvajalcu vaše kupljene kritine preverite, če ima morda kak seznam njegovih pooblaščenih krovcev. V kolikor ga ima, je zagotovo najbolj smiselno izhajati iz tega seznama, saj boste le na ta način našli krovstvo, ki bo vašo kupljeno streho tudi pravilno pokril. Če kritina namreč ni pravilno nameščena, ste lahko kupili najboljšo kritino, pa ne boste dobili tistega, kar vam je trgovec obljubil.

V drugem koraku šele sledi izbira po ponudbi

V kolikor ste kupili kritino, za katero ni prav veliko pooblaščenih krovcev, potem izbira ni težavna. Izberite tistega, ki se nahaja najbližje vas, da se izognete potnim stroškom ali pa da so le – ti čim manjši kot je to možno. Vendar pozor, krovstvo vam za krovska dela ne sme samo na podlagi vašega povpraševanja, v katerem navedete površino strehe in opis morebitnih posebnosti na streh, podati ponudbe za izvedbo.

stresniki

Pravilno je, da krovstvo pride na objekt, si natančno ogleda stanje strehe, kako je razgibana, če je morda kakšno strešno okno, nadstrešek, koliko je dimnikov, je morda kje zaobljena in ostalo … ter na koncu preveri tudi stanje letev ter oceni, ali bi jih bilo smiselno zamenjati.

Šele na podlagi poznavanja vseh teh dejstev lahko pove, koliko kleparskih del bo potrebno zraven opraviti, koliko materiala za kleparska dela bo potreboval ter pove tudi, koliko bo strošek za krovstvo ter na podlagi seštevka pošlje predračun. V predračunu je zelo priporočljivo, da krovstvo poda oceno, koliko so lahko nihanja v strošku ob sami izvedbi.

Šele nato izbirajte po ceni

Šele sedaj pa pride na vrsto zbiranje ponudb od različnih krovcev, v kolikor ste lahko sploh dobili več ponudb. Če boste od krovca zahtevali vse zgoraj navedeno, lahko pričakujete, da razlike v ponudbi ne bodo zelo različne, temveč bo prišlo do manjših razlik v ceni.

Za katero krovstvo se odločiti v tem primeru pa je dejansko stvar vaše intuicije s katerim krovcem ste se bolje osebno ujeli oz. kateri vam zgleda boljši. Lahko pa poiščete tudi kakšno mnenje, kar je še posebej dobro in priporočljivo.