Tradicionalno oblačilo, ki ga nosijo ob vseh različnih priložnostih

Zdravje in družina

Kimono je tradicionalno japonsko oblačilo, ki je bilo včasih del vsakdana prebivalcev Japonske, dandanes pa se uporablja v glavnem za posebne priložnosti, kot so poroke, pogrebi, starodavni obred pitja čaja, obstajajo pa tudi ljudje, ki so preprosto tako vezani k tradiciji, da nosijo kimono tudi v svojih starejših letih. Pogosto kimono nosijo tudi sumo borci, katerih pravila pravijo, da morajo nositi kimono vedno, ko se pojavljajo v javnosti.

Sestavljen je iz več delov in nekoliko se razlikujejo glede na uporabo oziroma spol tistega, ki ga nosi. Ženske nosilo kimono, ki sega do tal in ima široke rokave, krasi pa ga tudi nekoliko bolj umetelno izdelan ovratnik. Glavni del kimona predstavlja tudi obi, s katerim se zaveže oblačilo, po tem ko je zavito okoli telesa iz desne, proti levi strani preko prsnega koša. Dandanes si kot kimono večina ljudi predstavlja nekoliko manj tradicionalno različico, ki vključuje krajši zgornji del in najpomembneje hlače. Tak kimono se ravno tako zaveže s pomočjo obija in se ravno tako zavija okoli telesa iz desne proti levi strani, je po navadi bele barve, oziroma barve naravnega bombaža in se uporablja za trening in tekmovanja v borilnih veščinah, vendar bi bilo zmotno misliti, da obstaja samo en kimono, ki zadostuje vsem kriterijem, ki jih zahtevajo različne borilne veščine.

Tradicionalni kimono je bil narejen iz prestižne sivile, ki je ročno barvana in izjemno delikatna, zato ni čudno, da cene, ki jih ta oblačila dosegajo z lahkoto presegajo nekaj tisoč evrov, kar še bolj poudarja njihovo kulturno vrednost, saj je ročno delo, ki se vlaga v izdelavo originalnega kimona še vedno nekaj, kar lahko opravljajo le nekateri profesionalci, ki točno poznajo postopek izdelave.

Športni kimono je nekaj popolnoma drugega, saj ni namenjen temu, da bi izgledal lepo, tudi ni izdelan iz svile, kot njegovi formalni bratranci. Kimono namenjen borilnim veščinam je narejen iz različnih vrst tkanega bombaža, ki so prilagojene športu, za katerega se izdeluje kimono, rokavi in hlače so nekoliko krajši, kot je priporočeno za tradicionalno oblačilo in pas oziroma obi je tanjši in ravno tako narejen iz bombaža.