Pridelava špargljev

Zdravje in družina

Šparglji so precej redka vrtnina, ki se tudi na krožnikih v večini gospodinjstev znajde le izjemoma. To je kar nekoliko nenavadno, saj gre za zdravo in okusno živilo, ki zelo lepo dopolnjuje praktično vse jedi, ki dovoljujejo zelenjavno prilogo. Prav tako lahko šparglje sveže ali popečene na žaru grizljamo kar za malico.

Po drugi strani pa je treba priznati, da šparglji pri pridelavi zahtevajo veliko dela in pridelovalcem prinašajo le malo dobička. Cene na trgu so relativno visoke, še posebej seveda za sveže šparglje, ki jih je treba spraviti v prodajo že v 24 urah po obiranju. Ker imamo na voljo še celo vrsto druge sveže zelenjave po nižjih cenah, se pogosto odločimo za cenejšo opcijo, ki je nenazadnje tudi zelo privlačna, saj sveža zelenjava večinoma vsa ponuja mamljive okuse in koristne učinke za zdravje. Šparglji tako ostanejo specialiteta, ki se uživa le občasno.

Če želimo šparglje pogosteje vključevati v svoj jedilnik, se lahko lotimo pridelave doma. To ni enostavna naloga, je pa zanimiv izziv, če imamo na voljo prost kotiček na vrtu in smo se pripravljeni posvetiti zahtevnemu delu. Predvsem je pomembno to, da pri gojenju špargljev mislimo na dolgi rok, na najboljši pridelek bomo morali počakati več let. Poleg tega bomo morali sadikam nameniti dovolj prostora, sadimo jih približno na pol metra razmaka, lahko jih kombiniramo z nekaterimi rastlinami, ki preraščajo zemljo okoli sadik, na primer z jagodami, špinačo in motovilcem. Sadike potrebujejo rahlo in rodovitno prst, zato je smiselno uporabiti debelo kompostno zastirko.

Več si preberite tukaj: https://www.bodieko.si/sparglji-in-recepti-za-sparglje

Sajenja špargljev se lotimo že zgodaj v letu, običajno v marcu ali aprilu, ko nam prvi toplejši dnevi omogočijo uspešno delo na vrtu. To pa pomeni, da bo že kmalu prišlo na vrsto tudi nekaj opravkov s prvimi poganjki. Skrbimo seveda predvsem za redno odstranjevanje plevela, po potrebi dodamo tudi nekaj novega kompostnega materiala. Predvsem v jeseni je pomembno, da imajo šparglji dovolj hranil in ustrezno zaščiteno zemljo.

Pobiranja prvega pridelka se lotimo po dveh ali treh letih, enako kot pri sajenju je čas za to v marcu in aprilu. Najprej pobiramo le zrele šparglje skozi dva tedna, ostalo pustimo rasti, da se rastline utrdijo. Naslednje leto pridelek obiramo štiri tedne, nato pa po osem tednov na leto, s tem da je vedno pametno pustiti nekaj sadik, da se razrastejo. Šparglji v tem primeru poženejo razvejane zelene liste, ki jeseni porumenijo, takrat jih enostavno obrežemo ali potrgamo.

Najbolje je domači pridelek porabiti še svež, neposredno z vrta. Sveži šparglji so najbolj cenjeni, saj imajo bogat okus in so tudi primerni za pripravo vseh vrst jedi. Starejši šparglji se posušijo in lahko tudi olesenijo, še posebej, če ne pobiramo le mladih poganjkov. Na hladnem in suhem šparglji zdržijo vsaj nekaj dni, lahko pa jih zamrznemo za več mesecev.