paradontoza

Paradontoza je izjemno pogosta bolezen zob

Zdravje in družina

Kadar v ustni votlini nimamo posebnih težav, pogosto na zobarja niti ne pomislimo. Nekoliko drugače pa je, ko nas zobje pričnejo neznansko boleti. Bolečine so lahko povezane z zobno gnilobo, vnetjem ali s katero koli drugo težavo. Med najpogostejše zobne bolezni pa zagotovo sodi paradontoza.

Za nastanek paradontoze je možnih več vzrokov. V prvi vrsti pa gre najverjetneje za slabo ustno higieno. Slednje ni nujno, da pomeni, da si zob ne čistimo dovolj redno. Lahko jih umivamo celo večkrat na dan, a je tehnika čiščenja zob povsem neprimerna, obenem traja premalo časa.

Kako se na najboljši način ogniti paradontozi?

Ker je paradontoza pri nas in tudi drugje po svetu izjemno pogost pojav, je toliko verjetneje, da se bomo tudi mi nekoč soočili z njo. Ravno zato je še toliko bolje poznati ukrepe, kako se ji lahko dobro izognemo.

preprečite nastanek paradontoze
Najbolj enostaven način kako se izogniti paradontozi je vzdrževanje higiene ustne votline. Pri ščetkanju zob se priporoča električna zobna ščetka in kakovostna zobna pasta, za medzobne prostore pa zobna nitka.

V prvi vrsti je treba vsakodnevno temeljito očistiti zobe – vsaj dvakrat na dan. Temeljito čiščenje zob in ustne votline pa ne pomeni samo drgnjenja zob in vsega, kar je okoli njih, temveč tudi uporabo primernih pripomočkov. Navadna ročna zobna ščetka praviloma ne zmore zob očistiti tako temeljito, kot jih denimo električna zobna ščetka. Zelo dobrodošla, če ne kar nujna, je tudi primerna zobna nitka.

Strokovnjaki pri umivanju zob priporočajo tudi kakovostno zobno pasto. Za piko na i lahko poskrbi kakovostna ustna voda.

Preventivni pregled pri zobarju zaradi paradontoze

Paradontoza je precej bolj zahrbtna bolezen, kot si morda mislimo. Bolečine navadno sploh ne čutimo, zlasti ne na začetku razvoja bolezni. Ravno zato je še toliko pomembneje, da na vsake toliko časa tudi preventivno obiščete svojega zobozdravnika. Ta vam bo bolezen pomagal pravočasno odkriti in posledično jo bo precej lažje pozdraviti.

Zdravje ustne votline: paradontoza in vnete dlesni, naravne rešitve

Eden od boljših načinov, da bi se izognili bolezni zob, je torej tudi obisk zobozdravnika. Če svojega še nimate, si ga najdite čim prej in pričnite z rednim preventivnim pregledovanjem zob. Vsaj enkrat do dvakrat letno pa se vam splača obiskati tudi ustnega higienika. Tudi takšen strokovnjak lahko zelo dobro pripomore, da se paradontoza ne bo razvila.

Preberite si še naslednji članek: Za kaj vse je koristna alfa-lipoična kislina?

Alfa lipoična kislina deluje dobro tako v vodnem kot v maščobnem okolju. Znano je tudi, da poveča učinkovitost antioksidantov, kot sta vitamin C in E ter podaljša njihovo delovanje. Alfa lipoična kislina je torej odlična podpora telesu pri odstranjevanju škodljivih prostih radikalov.

Zaskrbljujoča dejstva o tem, kakšna bolezen je paradontoza

Ljudje se še vedno premalo zavedamo, kako huda bolezen je lahko paradontoza. Ko si boste prebrali, na kaj vse lahko takšna bolezen vpliva v vašem telesu, boste verjetno zobozdravnika obiskali že prej.