Za kaj vse je koristna alfa-lipoična kislina?

Zdravje in družina

Morda vam je pojem lipojska kislina povsem nepoznan. Prav tako lipoična kislina, alfa-lipoična kislina ali pa tioktična kislina. Ker v resnici ne veste, za kaj pravzaprav gre, potem tudi ne morete vedeti, pri čem vsem bi vam lahko takšna snov pomagala. Gre za maščobno kislino, za katero je značilen izjemno močan antioksidativen učinek. Nase namreč veže proste radikale iz telesa, s tem pa preprečuje tveganje za nastanek številnih bolezni, obenem tudi prezgodnje staranje.

Dokazano je, da lipoična kislina posnema delovanje hormona inzulina. To pa seveda izboljšuje občutljivost receptorjev celic na inzulin. Na takšen način se pospeši prehod glukoze v celice.

Alfa lipoična kislina je zelo koristna, ker je zelo učinkovit lovilec prostih radikalov v telesu.

Koristi tioktične kisline

Lipojska kislina naj bi bila dobro koristna za številne zadeve. Med drugim se priporoča za zaščito celic pred prostimi kisikovimi radikali. Je koristna za vse bolnike, ki imajo oslabljen imunski sistem.

Tioktična kislina se priporoča tudi osebam, ki imajo sladkorno bolezen tipa 2. Namenjena je tudi športnikom, in sicer za učinkovito povečevanje vnosa glukoze v mišične celice. Je učinkovita pri varovanju živčevja, ker sodeluje pri regeneraciji živcev. Ne nazadnje se jo priporoča za tiste, ki so še posebej obremenjeni s težkimi kovinami.

Delovanje lipojske kisline

Lipojska kislina zmore učinkovito delovati tako v vodnem kot tudi v maščobnem okolju. Nastaja v našem telesu, a v izjemno majhnih količinah. Lahko pa se jo seveda zaužije tudi s pomočjo hrane.

Alfa lipoična kislina je edinstvena, ker velja za izjemno dobro podporo za lovilce radikalov v telesu. Dobro torej deluje tako v vodnem kot tudi v maščobnem okolju. Znana je še po tem, da povečuje samo učinkovitost antioksidantov, kot sta vitamin C in E. Prav tako podaljšuje njihovo aktivnost.

S starostjo nivo lipoične kisline v našem telesu pada

Tioktična kislina sodi v skupino antioksidantov, naše telo jo torej do določene starosti proizvaja samo. S staranjem se njen nivo zmanjšuje, delež prostih radikalov pa narašča. Vse omenjeno seveda lahko zelo prispeva k nastanku oziroma napredovanju določenih vrst bolezni, kot je denimo sladkorna bolezen.

Lipojska kislina se pogosto uporablja tudi za zaščito jeter, za poškodbe živčnega sistema pri ljudeh, ki živijo z bolezen HIV, multiplo sklerozo ter podobnimi boleznimi.