Hranjenje psa

Vodič za primerno hranjenje psa

Zdravje in družina

Če v kratkem nameravate domov pripeljati pasjega mladička ali pa odraslega psa, je treba novemu družinskemu članu seveda pripraviti primerno opremljen kotiček. Prav tako se bo treba pozanimati o tem, kako naj poteka hranjenje psa. Za slednje je dobro vprašati kakšnega strokovnjaka. Vsaka hrana za psa še ni nujno dovolj primerna izbira za vašega, četudi je še tako zelo kakovostna.

Poleg primernega pasjega kotička in prehranjevanja, moramo novemu kosmatincu ne nazadnje omogočiti še dovolj veliko mero gibanja.

Primerna količina hrane za psa

Kako naj poteka hranjenje psa oziroma koliko hrane mu je potrebno dati na dan, je odvisno od kar nekaj dejavnikov. Ključni sta starost in velikost psa. Pomemben vpliv ima tudi sama vrsta hrane. Torej, če boste psa hranili s suho hrano, v tem primeru potrebuje precej manjšo količino, kot če ga hranite z mokro hrano. Razlog za slednje je vsekakor v obdelavi hrane. Suha pasja hrana namreč med obdelavo izgubi večino vlage. To zmanjša njen volumen, seveda pa ne vpliva na vsebnost hranilnih snovi.

Primerno hranjenje psa je zahtevnejše pri mladičku
Primerno hranjenje psa je še toliko zahtevnejše, če imamo mladička.

Količine za hranjenje psa se torej ne more določiti povsem natančno. Poleg starosti, vrste hranjenja ter velikosti namreč pomembno vlogo lahko igra še stopnja aktivnosti, pasma in še bi lahko naštevali.

Pravila za hranjenje psov mladičkov

Hranjenje psov je še toliko zahtevnejše, če hranimo mladička. Obvezno je treba upoštevati nekaj osnovnih navodil. Pasjo hrano v tem primeru lahko serviramo brez ali pa dodamo le manjšo količino mlačne vode. Ne smemo pustiti, da bi se hrana namakala dlje časa, temveč jo je treba postreči čim hitreje.

Veterinarka svetuje kakšno je primerno hranjenje psov mladičkov

Pasji mladiček in psi na sploh morajo imeti na voljo vedno dovolj sveže vode. Zlasti na začetku je potrebno pasjega mladička hraniti z manjšo količino hrane, kot je priporočena. Če je seveda potrebno, se lahko odmerek primerno poveča. Mladičkom in mladim psom na sploh ne smemo nikoli dopustiti, da bi se prenajedali.

Čas prehoda s hrane za mladičke na hrano za odrasle

Ko se zanimamo za primerno hranjenje psa, se osredotočimo na področje, ki govori o času prehoda s hrane za mladiče na hrano za odrasle pse. Ta čas je med drugim v veliki meri odvisen od pasme, prav tako od pričakovane velikosti psa.

Na naše štirinožne prijatelje pa preti veliko nevarnosti v obliki alergenov oziroma prekomernega delovanja imunskega sistema. Glavni povzročitelji za alergije pri psih so prisotni v okolju, kjer žival živi, lahko pa težave tudi povzroča hrana, ki negativno vpliva na prebavni sistem psa. Zato je ključnega pomena, da znamo prepoznati kaj povzroča nelagodje našim štirinožnim prijateljem?