sistem dohranjevanja otroka brez strekleničke

Trik, s katerim spodbuditi naravno dojenje

Igrače in otroci

Sesanje dojenčka je eden prvih refleksov, ki jih malček obvlada, saj je nujno potreben za hranjenje oz. dojenje. Kljub temu, da dojenček zna sesati, pa pristavljanje k dojki zaradi različnih vzrokov ne steče vedno tako, kot bi želeli. V takšnih primerih se mamice poslužujejo hitrih rešitev, kot je hranjenje po steklenički, ki pa ni vedno najboljše za otroka. V zadnjem času mamice s težavami pri laktaciji vse bolj uporabljajo SNS sistem nadomestnega dohranjevanja (https://veva.si/sns-sistem-kako-dohranjujemo-dojencke-brez-steklenicke/), ki ne povzroča sesalne zmede. Ker lahko takšno dojenje traja tudi do ene ure, dobro počutje in sproščenost pa sta ključna za uspešno dojenje, ti lahko ta čas popestri poslušanje kratke pravljice https://www.lahkonocnice.si/.

Zakaj hranjenje po steklenički ni vedno dobro?

Čeprav se morda zdi samoumevno, dojenje ni tako enostavno. Veliko mladih mamic ima težave z dojenjem, bodisi zaradi premalo mleka, napačnega pristavljanja ali sesanja otrok. Enostavna rešitev v tem primeru je hranjenje po steklenički, vendar le-to ni vedno dobro. Čeprav dohranjevanje po steklenički steče hitreje, pa lahko pri dojenčku ustvari sesalno zmedo. Ker je pretok mleka velik in vedno konstanten, dojenčki hitro dojamejo, da je to enostavneje, zato začnejo zavračati naravno dojenje, kjer se morajo za pretok mleka morda malce bolj potruditi.

Dohranjevanje dojenčkov je mogoče tudi brez stekleničke

Obstajajo tudi drugi načini dohranjevanja

Vedno več mamic se odpoveduje stekleničkam in izbira drugačne oblike hranjenja, na primer kapalke, žličke ali injekcije. Med vedno bolj popularnega spada tudi SNS sistem (suplemental nursing system) oz. sistem nadomestnega hranjenja ki je še posebej priročen za hranjenje nedonošenčkov, v primeru zdravstvenih stanj ter pri prehodu iz stekleničke nazaj na polno dojenje.

SNS sistem nadomestnega hranjenja

Sistem nadomestnega hranjenja sestoji iz dveh delov: plastične posodice ali navzdol obrnjene stekleničke ter sonde oz. cevke, preko katere dojenček dobiva mleko. Cevka je speljana od stekleničke do otrokovih ust, pri čemer je napeljana na materino bradavico, tako da se otrok prisesa na prsi, mleko pa dobiva po cevki. Tako otrok nemoteno dobiva dodatno potrebno količino mleko, se ne jezi med dojenjem, ker ne dobiva mleka, ne potrebuje drugih pripomočkov, ki bi lahko povzročili zmedo pri sesanju, ustvarja pa tudi večjo potrebo po nastanku mleka.

Debeline cevk so različne, od debelejše, srednje in tanke. Cilj je, da SNS sistem poveča tvorbo mleka do te mere, da lahko sčasoma preidete na najtanjšo, skozi katero je pretok najmanjši. SNS sistem se ne priporoča uporabljati dolgo časa, je le kratkotrajna rešitev oz. način, na katerega lažje pridemo do cilja: popolnega dojenja po naravni poti.

Kako se lotiti dojenja?

Ne glede na to, ali za hranjenje otroka uporabljate naraven pristop, SNS sistem, stekleničko ali kapalko, dojenje je poseben proces med materjo in otrokom, ki zahteva predanost, umirjenost in potrpežljivost. Dojenje lahko traja od nekaj minut pa vse do ene ure, zato je dobro počutje tako otroka kot matere v tem času bistvenega pomena. Za doječe matere je pomembno, da kljub napornemu materinstvu dobijo dovolj počitka, da uživajo kakovostno in laktogeno hrano, ki telesu še dodatno pomaga pri nastajanju mleka ter se izogibanju stresu.

Vesela mamica lahko vzgaja otroka brez stresa

Ker dojenje po SNS sistemu traja dlje časa kot naravno dojenje, si lahko ta čas popestriš s prepevanjem ali branjem kratke pravljice. Uporabo pametnih naprav ali televizorja med dojenjem odsvetujemo, saj zmanjšuje pozornost matere na pravilno dojenje, poleg tega pa je to je poseben trenutek za dojenčka in mamo, zato se mu je treba predati stoodstotno.

Poslušanje kratke pravljice med dojenjem

Eden izmed ključnih načinov, kako povečati laktacijo, je sproščenost. Bolj kot so doječe mamice sproščene in spočite, več mleka proizvedejo. Energija se prenaša tudi na otroka, v tem primeru bo dojenček sesal brez godrnjanja in prekinitev. Zato je prijetno ozračje, v katerem dojiš, bistvenega pomena. Pri tem ti lahko izjemno pomaga poslušanje kratke pravljice ali dveh, ki bo v sanjski svet potopila ne samo tebe, temveč bo pomirila tudi otroka.

Morda se sprašuješ, kako v naročju držati otroka, spremljati njegovo sesanje ter povrhu vsega še brati zgodbico? Tudi za to obstaja rešitev, kratke pravljice na zvočnem posnetku. Te so ti na voljo kar na spletu, pripovedujejo pa jih prijetni glasovi mamic, očkov, babic in dedkov. Tako kot v času pred televizorjem in elektronskimi napravami, samo otrok in pravljica, ki ga z nežnimi glasovi, melodijami in pozitivnimi nauki pospremi v sanjski svet. Že res, da dojenčki še ne razumejo zgodbe, razumejo pa glasove in melodijo pripovedovanja kratke pravljice, na katero se ponavadi odzovejo z velikimi pogledi, nasmeški in godrnjanjem.