Zabaven poganjalec

Igrače in otroci

Prav vsakemu otroku oziroma malčku se nadvse zasvetijo oči in usta razlezejo v velik nasmeh, ko se prvič usede na poganjalec, še bolj pa je vesel, ko ugotovi, da se z njim da poganjati in voziti – da se lahko z njim premika in pelje!. Zdi se, da se otroci tega svojega prvega prevoznega sredstva nikoli ne naveličajo oziroma se to največkrat zgodi šele takrat, ko dobijo svoje prvo kolo in osvojijo vožnjo z njim.

Čas za prvo vozilo

Nekje okrog enega leta je čas, da otrok dobi svoj prvi poganjalec (http://www.poganjalci.com/dvo-kolesni.html) ter da se najprej počasi spozna z njim, nato pa ugotovi, da ne gre le za zanimivo igračo, ampak tudi za prevozno sredstvo, s katerim se lahko zabavno poganja in vozi.

Za prvo vozilo je čas takrat, ko otrok lahko že dobro in stabilno sedi in je hkrati tudi dovolj velik, da bo z nogami dosegel do tal. Nekateri otroci poganjalčke radi uporabljalo tudi tako, da jih porivajo pred sabo ter tako vadijo ravnotežje ter se pripravljajo na samostojno hojo.

Kakšen naj bo prvi poganjalček?

Prvo otrokovo vozilo naj ima štiri kolesa oziroma naj bo čim bolj stabilno ter ne preveliko, tako da ga bo otrok hitro obvladal in se bo na njem počutil varnega. Stabilnost je pomembna tudi zato, da se prvo otrokovo vozilo ne bi prevrnilo nanj, prav tako pa je pomembno, da otrok lahko na njem udobno in varno sedi.

Videli boste, da bo vaš otrok zelo hitro osvojil vožnjo z njim in se bo ob tem gotovo tudi zabaval, vi pa poskrbite za to, da bo poskrbljeno tudi za njegovo varnost. Sprva naj svoje novo vozilo preizkuša le v varnem okolju vašega doma in v nenehnem spremstvu odraslega, ki mora biti v bližini, da zaustavi morebitne padce.

Kasneje pa bo vaš otrok svojo vožnjo lahko preizkušal tudi drugje – recimo zunaj na asfaltu, pri čemer nikakor ne pustite otroka, da se sam vozi po pločniku ali po cesti, četudi ste vi takoj zraven! Varnost mora biti na prvem mestu, zato za vožnjo izbirajte le varne površine, na katerih ni nobenega prometa oziroma so čim bolj oddaljene od prometnih površin!