Virtualni hosting za poganjanje spletne strani

Internet in tehnologija

Izbira najbolj primernega strežnika za našo spletno stran je izredno pomembna iz številnih razlogov. Trenutno je zelo popularen VPS hosting za podjetja in tudi posameznike. Omogoča nam izredno prilagodljivost in varnost pri poganjanju večjih ter manjših spletnih strani. Obenem pa ga lahko nadgradimo po želji, ko se naše potrebe povečajo. Tako ne bo potrebe po premiku celotne strani na drug strežnik. Ker celotni hosting deluje v virtualnem okolju, ga lahko prirejamo po želji, kar je vedno velika prednost. 

VPS hosting z zakupljenimi zmogljivostmi strežnika

Osnovni oziroma deljeni hosting poteka tako, da se na enem strežniku nahaja več spletnih strani hkrati. Lahko jih je nekaj deset, sto ali pa tisoč. To sicer zagotovi, da je zakup strežnika zanemarljiv, kar se tiče stroškov. Slabost pa je ta, da si vsi uporabniki delijo zmogljivosti, kot so moč procesorjev, delovni pomnilnik, pasovna širina ipd. To pomeni, da lahko ob velikem obisku ene ali več spletnih strani pride do hude upočasnitve delovanja drugih strani, kar ni najbolj optimalno.

Gostovanje VPS je vrsta spletnega gostovanja, ki uporablja virtualne strežnike, da bi uporabnikom zagotovilo več nadzora in prilagodljivosti kot deljeno gostovanje, hkrati pa ohranilo cenovno dostopnost načrta deljenega gostovanja.

Delovanje VPS hostinga pa je zelo podobno, vendar s ključno razliko. Vsak uporabnik ima zakupljene zmogljivost strežnika. Teh zmogljivosti si ne deli z nikomer, kar je velika prednost. Tako ne more priti do upočasnjenega delovanja spletne strani, saj imamo vedno na voljo vsa procesorska jedra, pasovno širino in delovni pomnilnik.

Visoka varnost delovanja spletne strani

Vsak VPS hosting deluje tako, da poganja posamično spletno stran v virtualnem okolju. Vsak uporabnik je ločen od drugega ter nima vpogleda v vsebino tujega strežnika. Tudi, če hekerji uspejo napasti strežnik, je zelo malo verjetno, da se bodo dokopali do shranjenih digitalnih vsebin na določeni spletni strani. Močna enkripcija naredi nepridipravom načrte zelo težke, saj je skoraj nemogoče ukrasti podatke s strežnika. Dodatno pa si lahko varnost ojačamo z izbiro svojega proti virusnega programa in požarnega zidu.

Prilagodljivost VPS strežnika

Vodenje podjetja je pogosto pogojeno z neprenehnim prilagajanjem. To pa tudi velja za spletne strani, saj se naše potrebe neprekinjeno spreminjajo. Velika prednost VPS hostinga je ta, da lahko prilagodimo strežnik našim potrebam. Mogoče je:

  • Spremeniti operacijski sistem, ki ga uporabljamo
  • Zakupiti več sistemskih oziroma strojnih zmogljivosti, kot so jedra procesorja, hitrost delovanja interneta, največje številno aktivnih povezav
  • Uporabljati nestandardno spletno kodo

Po potrebi je mogoče VPS strežnik tudi ponovno zagnati, ne da bi motili drugih uporabnikov. To je idealno, saj VPS hosting oponaša namenski strežnik na skoraj vsak način. Cena VPS načina hostinga pa je izredno ugodna, kar je še posebej opazno, če pomislimo na vse prednosti, ki nam jih prinaša.