Profesionalna oskrba doma za starejše osebe

Dom in oprema

Pogosto je najbolje, če naši ljubljeni starejši družinski člani ostanejo doma. Psihološke prednost so nedvomno dokazane, saj se bodo počutili bolje, imeli več energije in ne bodo trpeli za domotožjem. Dandanes pa je težko uskladiti vse delovne obveznosti z oskrbo starejših ljudi. Tako je najbolje, če poiščemo profesionalno pomoč starejšim na domu, ki bo nam in naši družini močno olajšala življenje. Izkušeni oskrbovalci bodo poskrbeli za vse potrebe starostnikov, kot jim tudi nudili socialno interakcijo s pogovori in drugimi aktivnostmi.

Ohranjanje socialnih interakcij

Vsak posameznik potrebuje določeno mero pogovora in drugih interakcij z ljudmi. Za starejše pa je to še toliko bolj pomembna aktivnost, saj potrebujejo nekoga za izpoved, sproščen pogovor ipd. Če bodo lahko naši dedke, babici, strici in ostali družinski člani v zimskih letih svojega življenja imeli nekoga na voljo za pogovor, bodo tudi ohranili svojo mentalno ostrino.

Starejši ljudje pogosto potrebujejo pomoč pri hišnih opravilih, kot so kuhanje, čiščenje in gibanje. Pomoč na domu jim lahko olajša življenje in jim omogoči, da dlje časa ostanejo na svojem domu.

Profesionalni oskrbovalci, ki izvajajo pomoč starejšim na domu, se pogovarjajo z našimi ostarelimi člani družine o vsakodnevnih in tudi bolj osebnih temah. Dovolj je že, če pogovor steče ob pripravi kosila na domu, čiščenju kopalnice ali sobe ipd. Oskrbovalci pa lahko tudi pomagajo pri plačevanju računov, obisku zdravnika, nakupovanju živil in veliko več.

Pomoč pri hišnih opravilih

Pogost se zgodi, da starejši niso več zmožni opravljati vseh nalog, ki so jih nekoč. Morda imajo težave pri umivanju in osebni higieni. Pogosto pa tudi potrebujejo pomoč pri pripravi kosila ali drugega obroka. Pri pospravljanju in oblačenju je tudi možnost za nastanek poškodb. Z izbiro pomoči starejšim na domu jim bomo olajšali vsakodnevna in druga opravila. Obenem pa bodo izkušeni oskrbovalci vedno pazili na zdravje naših ostarelih družinskih članov. S tem jim bomo omogočili, da lahko opravljajo vse aktivnosti zunaj svojega doma. Visoka neodvisnost pa izredno pozitivno vpliva na mentalno in tudi fizično zdravje posameznika.

Starejši ohranijo občutek neodvisnosti

Profesionalni oskrbovalci nudijo starejšim ljudem varnost in udobje. Zelo pomembni element za starejše je ohranjanje neodvisnosti. Z malenkost pomoči in socialne interakcije lahko naši starejši družinski člani opravljajo več ali manj vse obveznosti, kot so jih nekoč lahko sami. S tem se jim zviša samozavest in izoblikuje pozitiven pogled na svet ter prihodnost.

Velika prednost pomoči na domu za starejše pa je visoko-kakovostna skrb za starejše. Oskrbovalci nam bodo povedali, če opazijo spremembe pri članu družine za katerega skrbijo. Tako se izognemo zdravstvenim zapletom, ki so lahko posledica nepravilnega jemanja zdravil, uživanja nekakovostne hrane ipd.