Sodobne svetilke za dnevne prostore

Dom in oprema

Pri urejanju svojega doma se radi posvetimo vsaki malenkosti, ki vpliva na njegov videz, udobje in uporabnost. Pri tem ne gre zanemariti razsvetljave. V spalnih prostorih nam ta ne pomeni toliko, ker v njih noč preživimo globoko v snu, v bivalnih prostorih pa je treba poskrbeti, da so svetilke ne le funkcionalne, temveč tudi lepe- Vplivajo na estetiko prostorov in nam omogočajo izvajanje najrazličnejših aktivnosti tudi takrat, ko je zunaj trda tema. Poleti torej ob poznih večerih, pozimi pa že tudi popoldne.

Svetilke glede na namen prostora

Glavni dnevni prostori so dnevna soba, kuhinja in jedilnica. V vseh uporabljamo različne svetilke, ki morajo biti povsem prilagojene namenu:
– V kuhinji potrebujemo splošno stropno svetilko, ki osvetli prostor v celoti, poleg te pa še specialne svetilke, ki nam pomagajo pri opravljanju različnih kuhinjskih opravil. Pri kuhanju potrebujemo svetilko nad štedilnikom, ki je običajno vdelana že v kuhinjsko napo. Odlično je, če lahko prilagajamo njeno svetilnost in izbiramo med močnejšo ter šibkejšo svetlobo. Svetilka je nujna tudi nad kuhinjskim pultom, ki ga uporabljamo za pripravo hrane. Običajno izberemo podolgovate svetilke, ki se namestijo pod viseče omarice. Dobro je, če jih je mogoče uravnavati z nagibom.
– V jedilnici je potrebna zgolj ena svetilka: nad jedilno mizo. Te svetilke imajo običajno zaslon, ki svetlobo usmerja navzdol, torej na mizo. Lahko imajo zgolj eno svetilo, ali pa jih je več – zlasti pri večjih jedilnih mizah je najbolje izbrati večdelno svetilko.
– V dnevni sobi je luči največ. Poleg splošne svetilke na stropu uporabljamo še stenske, namizne, stoječe … Njihova naloga je pomoč pri opravljanju nekaterih prostočasnih dejavnosti, na primer pri branju ali pletenju, marsikatera pa ima zgolj estetsko vlogo in skrbi za ustvarjanje bolj prijetnega vzdušja v prostoru.

Sodobni materiali

Pri izbiri svetilke za posamezen prostor se lahko odločamo med različnimi oblikami in barvami, predvsem pa so zadnja leta v ospredju materiali. Steklo pogosto nadomeščajo umetne mase, uporabljajo se kovine, les, keramika, papir, tkanine … Sodobna svetila, ki pritegnejo največ pozornosti, so včasih pravcati umetniški izdelki in vključujejo na primer čipko, steklene kamne, glinene okraske in podobno. Velik hit so v zadnjih letih tudi svetilke, izdelane iz predmetov, ki imajo prvotno sicer povsem drugačen namen uporabe. Gre za „recikliranje“ najrazličnejših predmetov, na primer zanimivo oblikovanih steklenic, strgalnikov, celo bobna pralnega stroja. Te svetilke veljajo za „dizajnerske“ in so v prodajalnah običajno precej drage, seveda pa si jih lahko z nekaj domišljije izdelamo tudi sami.