Udobje, estetika ali funkcionalnost?

Dom in oprema

Večina ljudi pri nakupu sedežne garniture koleba, kateri izmed v naslovu naštetih faktorjev je najpomembnejši in mu nameniti največ pozornosti. Na srečo se proizvajalci zavedajo te dileme, tako da skušajo narediti čim boljši kompromis med vsemi tremi elementi. Dodatno prednost je možnost naročila sedežnih garnitur po naročilu oziroma prilagoditev sestava z izbiro ustreznih elementov.

Največji evropski proizvajalci oblazinjenega pohištva, kot je na primer nemški Polipol, so združili napreden dizajn, sestavljivost po elementih, pestro izbiro barv ter možnost dodajanja različnih funkcij, kot so počivalniki, ležišča in predali, z masovno proizvodnjo, ki jim omogoča prihranke pri nabavi visokokakovostnih materialov. To pomeni, da lahko dobimo vrhunsko sedežno garnituro, izdelano po naših merah ter v barvi in materialu, ki smo si ga samo izbrali, po ceni, ki je primerljiva z univerzalnimi garniturami, ki jih moramo sprejeti točno take, kot so.

Nakup takšne garniture je enostaven. Najprej doma izmerimo prostor, ki ga imamo na voljo za sedežno garnituro. Nato v salonu, kjer so sedežne garniture razstavljene, izberemo takšno, ki nam je po obliki najbolj všeč in se hkrati stilsko ujema z našim prostorom. Nato s pomočjo prodajalca izberemo sestav, ki se prilega našim meram. Hkrati tudi določimo, kakšne dodatne funkcije si bi pri sedežni garnituri želeli in jim določimo lokacijo na sami sedežni garnituri. Nazadnje izberemo še material, iz katerega naj bo garnitura izdelana, ter barvo material, ki nam je najbolj všeč. S prodajalcem se dogovorimo glede dostave in nato počakamo nekaj tednov, da je sedežna garnitura izdelana.

Pravzaprav je ena redkih slabosti takših sedežnih garnitur to, da običajno traja okoli dva meseca ali pa še kakšen dan več, da je izdelana. To je logična posledica tega, da je garnitura izdela za znanega kupca in se ne izdeluje na zalogo. Seveda pa nakup sedežne garniture običajno načrtujemo in ker so dobavni roki v naprej znani, jih lahko vključimo v terminski plan prenove. Običajno je garnituro bolje kupiti kakšen dan prej, saj nam večina trgovcev s pohištvom omogoča, da garnitura počaka pri njih v skladišču, dokler naš prostor ni pripravljen za dostavo pohištva.

K estetiki in udobju lahko veliko prispevajo drsna vrata.