Iščete svoj novi dom – nakup ali najem?

Dom in oprema

V Sloveniji je lastništvo nepremičnin močno korenito v naših sanjah, saj se želimo večinoma ustaliti v svojem lastnem kotičku. Visoke najemnine so ena izmed glavnih gonilnih sil za ta trend, ki ga kaže tudi podatek, da naj bi kar 90% prebivalstva pri nas živelo v lastniških nepremičninah. Cene nepremičnin se razlikujejo po vsej državi; v Ljubljani so se na primer v zadnjih treh letih rabljena stanovanja podražila za tretjino, medtem ko so v drugih regijah Slovenije cene precej bolj dostopne.

Premislite o svoji trenutni situaciji in finančnih zmožnostih preden sprejmete odločitev o nakupu ali najemu nepremičnine.

Če gledate na primer nepremičnine Kranj, so garsonjere na voljo po cenah okoli 90 tisoč evrov, dvosobno stanovanje je mogoče kupiti za približno 150 tisoč evrov. Najem nepremičnine je odlična možnost za tiste, ki si želijo prilagodljivosti in svobode. S plačevanjem najemnine imate možnost živeti tam, kjer želite, brez dolgoročnih zavez in finančnih bremen. Poleg tega vam najem prinaša manj stroškov, saj se osredotočite le na plačevanje najemnine in tekočih stroškov, brez skrbi za vzdrževanje nepremičnine.

Nakup nepremičnine

Nakup nepremičnine je lahko izjemno zadovoljstvo, saj postanete lastnik svojega doma. To prinaša občutek varnosti in omogoča, da svoje bivališče opremite po svojem okusu. Vendar pa nakup prinaša tudi resne odgovornosti, kot je potreba po kreditu za nakup in redno odplačevanje obrokov. Poleg tega boste morali nepremičnino vzdrževati, kar pomeni dodatne stroške.

Da bo odločitev lažja

Preden se odločite med nakupom ali najemom, se pozanimajte o trenutnih cenah nepremičnin na lokalnem trgu. Razumevanje stanja trga vam bo pomagalo bolje oceniti, ali je nakup ali najem bolj smiseln glede na vaše finančne možnosti.

Vaša zaposlitvena situacija igra ključno vlogo pri odločanju med nakupom ali najemom. Če imate stabilno zaposlitev, lahko lažje odplačujete mesečne obroke kredita, kar olajša nakup. Če je vaša zaposlitev bolj nestabilna, je morda bolje, da se odločite za najem in počakate na bolj ugoden trenutek za nakup.

Vaše trenutno življenjsko obdobje lahko vpliva na vašo odločitev med nakupom ali najemom. Če imate družino, bo lastništvo nepremičnine prispevalo k stabilnosti in varnosti. Če pa ste še samski ali se znajdete v prehodnem obdobju, lahko odločitev o nakupu odložite in se raje odločite za najem.

Preverite, ali imate dovolj prihrankov za polog in ali ste kreditno sposobni za nakup nepremičnine. Položitev aro ter pridobitev kredita sta ključna koraka pri nakupu nepremičnine, zato je pomembno, da ste finančno pripravljeni na te obveznosti.