Kdaj je domena .si najboljša izbira?

Internet in tehnologija

Z registracijo spletne domene poskrbimo za naslov, ki bo z vidika uporabnika določal, kje najde našo spletno stran. Domeno lahko registriramo pri slovenskih ali tujih registrarjih in ni povezana s tem, kje bo naša spletna stran gostovala, res pa je, da zaradi same praktičnosti uporabe oziroma hitrejšega odziva strani običajno poskrbimo, da so strani s slovensko domeno na slovenskih strežnikih, saj bodo tako uporabniki iz Slovenije najhitreje prišli do njih – za svoje spletne strani, ki jih namenimo tujcem, pa je nujna drugačna domenska končnica in včasih tudi gostovanje v tujini, bližje uporabnikom.

Kakšne vrste je domena .si?

Domene so lahko generične ali splošne, za kakršno na primer veljajo končnice .com, lahko so nacionalne kot je domena .si, ali pa se nanašajo na neko dejavnost, na primer .coffee. (Žal je pri teh posebnih domenskih končnicah, ki se nanašajo na dejavnosti oziroma interesna področja, velika večina takšnih, ki se v kombinaciji s slovenskim jezikom ne ujamejo najbolje, zato pri nas po njih ni toliko povpraševanja kot v angleško govorečih delih sveta).
Domena .si torej spada med nacionalne domenske končnice, kar pomeni, da nad temi domenami bdi nacionalni register, ki ga pri nas predstavlja Arnes. Domen s končnico .si je nekaj preko 120.000, kar kaže na to, da je v Sloveniji kar lepo število registriranih nacionalnih domen – res pa je, da niso vse v uporabi oziroma nimajo lastne vsebine in se pogosto uporabljajo tudi kot „parkirane“ domene.

 

Kaj pomeni domena .si?

Domena .si takoj pove, da je spletna stran v slovenskem jeziku in torej namenjena predvsem uporabnikom, ki živijo v Sloveniji ali govorijo slovensko. Kadar uporabnik iz Slovenije na spletu s pomočjo iskalnika išče po slovenskih ključni besedah in ima nastavitve iskalnika nastavljene na domači jezik, bo stran z domeni .si našel veliko hitreje kot katero drugo. Iskalnik namreč skrbi, da dobi najbolj relevantne rezultate glede na njegov jezik oziroma glede na njegovo nacionalno področje.


Da bi se dokazali s slovensko spletno stranjo, je torej domena .si najboljša. Če želite nastopiti tudi na tujih trgih, pa bo potrebno gledati širše: za evropski trg izberite končnico .eu, za globalno delovanje pa .com. Takoj, ko posegamo v tujino, je najbolje izbirati končnice, ki so čim bolj primerne za vse jezike in čim večje število držav, saj se s tem izognemo potrebi, da bi registrirali domeno za vsako tujo državo posebej. Razen seveda, če v tem vidimo prednost (na primer na večjih trgih kot so Nemčija, Francija in podobno).