Digitalni certifikat za našo spletno stran

Internet in tehnologija

Izdelava in uporaba svoje lastne spletne strani je izredno pomembna za vse moderne podjetnike. Moderni splet pa je poln prevarantov, ki nam lahko ukradejo podatke in povzročijo poslovno škodo. Pred krajo podatkov z naše spletne strani nam lahko na pomoč priskoči SSL certifikat, ki ga namestimo na naš strežnik. Ko bo aktiviran, se bo poleg URL naslova naše domene pokazala zaprta ključavnica. S tem se uporabniku sporoči, da je povezava med našo stranjo in njegovim računalnikom zavarovana z močnim šifriranjem, ki naredi pretok podatkov neviden nepridipravom.

SSL certifikat overi pristnost naše spletne strani

Dandanes so nepridipravi vedno bolj pretkani. Majhnim in tudi velikim podjetjem se lahko zgodi, da bomo hekerji poizkušali narediti duplikat njihove spletne strani. Tako bodo nič hudega sluteče stranke privabili na lažno spletno stran, kjer jim bodo poizkušali odtujiti bančne podatke, gesla, uporabniška imena, elektronske poštne naslove ipd.

SSL certifikat pomaga, da ne pride do kraje podatkov z naše spletne strani.

Uporaba certifikata za digitalno avtorizacijo pa prepreči phishing napade. To stori tako, saj SSL tehnologija poveže fizični naslov našega podjetja z domeno in ju overi za pristnost. Tako bo naša spletna stran imela prikazano ključavnico poleg svojega naslov. Ta pa nakazuje, da se obiskovalec nahaja na uradni strani od določenega podjetja in ne lažni kopiji. Lažna stran pa bo prikazovala odklenjeno ključavnico, ki je lahko tudi rdeče barve.

Močno šifriranje podatkovne povezave

Povezava med računalnikom uporabnika in samo spletno stranjo je nujna, če želimo kupovati, pošiljati sporočila in početi druge stvari. Pri vseh omenjenih in drugih aktivnostih se pretaka velika količina informacij med strežnikom in internetnim brskalnikom na računalniku obiskovalca. Omenjene informacije so ranljive, saj jih preko HTTP povezave hekerji lahko ukradejo in izkoristijo v svoje namene. Če pa uporabimo SSL certifikat, pa to ni mogoče, saj bodo vse informacije zašifrirane z močno enkripcijo, ki se aktivira s protokolom HTTPS. Tako bo komunikacija med računalniki z našo spletno stranjo popolnoma varna in neobčutljiva na napade hekerjev. Pri tem moramo pa tudi paziti, da uporabljamo kakovostne in varne strežnike, ki nam jih zagotovi ponudnik gostovanja spletnih strani.

Namestitev certifikata SSL

Namestitev številnih varnostnih dodatkov za podatkovno varnost je preprosta. Prvo moramo priskrbeti digitalni certifikat preko cPanel ali drugega vmesnika. Vedno pa lahko zaprosimo našega ponudnika spletnega gostovanja, da nam pomaga. Sama namestitev je hitro in preprosta, vendar je dobro, če jo opravi nekdo, ki se spozna na delovanje spletnih strani. 

Mogoče je tudi, da si pri izbiri strežnika izberemo SSL certifikat kot dodatno storitev. V nekaterih paketih gostovanja ga dobimo brezplačno v drugih pa ga je potrebno doplačati. V vsakem primeru se močno priporoča njegova uporaba, saj bomo s certifikatom zavarovali podatke naših strank kot tudi naše celotne spletne strani.