Bogata živila na polici – superhrana

Zdravje in družina

Izraz superhrana ni povezan s hrano, ki bi jo v obliki tabletke zaužili namesto zajtrka, kosila ali večerje. Superhrana so rastlinski proizvodi z visoko koncentracijo hranil, katerih v naravi ne najdemo drugje. Na planetu obstajajo že več kot tisoč let, večja pozornost pa jim je posvečena, zaradi želje po zdravem življenjskem slogu. 

Koncentracija hranilnih snovi v superživilih presega vse prej znane kazalnike. Uživamo jih tako v naravni obliki kot v obliki praškov, izvlečkov in sokov. Praviloma prihajajo iz težko dostopnih mest na planetu, vendar zdaj ni treba iti tako daleč, da bi jih dobili, enostavno opravimo nakup v  trgovinah z zdravo hrano. Zelo zanimiv je zeolit, saj je mineral vulkanskega izvora (nastane iz starodavnega vulkanskega pepela) in kateremu bomo tokrat posvetili nekaj več pozornosti. 

Seznam bolezni, ki naj bi se jim izognili z uživanjem »superhrane«, bi bil zelo dolg. 

Zeolit je naravno prisoten vulkanski mineral z impresivnim številom koristi za zdravje. Že stoletja se uporablja v tradicionalni medicini, sodobna znanost pa zdaj začenja odkrivati njegov potencial.

Ugodne lastnosti zeolita

Poleg tega, da pomaga nevtralizirati proste radikale, pomaga tudi vzdrževati alkalnost krvi pH in je odlična pomoč pri deaktivaciji radioaktivnega cezija in stroncija. Podpira imunski sistem, alergene iz hrane in pijače nevtralizira, ter normalizira spanec. Blaži posledice osteoporoze in revmatoidnega artritisa ter pomaga pri odvajanju peska in kamnov iz ledvic.

Učinkovito spodbuja hitrejše zatiranje glivičnih, bakterijskih in virusnih okužb, hkrati pa zmanjšati raven mlečne kisline med intenzivno vadbo. Pomaga pri uravnavanju ravni holesterola in pomaga povečati raven serotonina.

Zeolit malo drugače

Poleg tega, da ima zeolit pozitivne učinke na človeško telo, saj je dodaten vir uporabnih mineralov in omogoča razstrupljanje telesa, ga lahko uporabljamo tudi v druge namene. 

  • Če želite sadje in zelenjavo učinkovito očistiti od strupenih in škodljivih snovi, lahko to storite s pomočjo raztopine z zeolitom – raztopite žlico zeolita v 5 litrih pitne vode in v to raztopino namočite sadje ali zelenjavo, pustite stati 1 uro. Po eni uri raztopino odcedite, sadje ali zelenjavo lahko jeste brez izpiranja.
  • Pri pripravi domače kozmetike (maske in kreme) lahko uporabite naravni zeolit, ki bo služil za čiščenje in razstrupljanje kože, lajšanje draženja, izboljšal bo elastičnost kože in uspešno odpravil posledice kožnih bolezni (glivične in infekcijske okužbe). Izpolnjuje vse potrebne kozmetične zahteve, ne glede na to, ali je koža suha, mastna ali mešana. Odvzame škodljive delce in odda koristne, tako da soli težkih kovin zapustijo povrhnjico.
  • Jemlje se lahko tudi peroralno v obliki vodne raztopine.

Slaba stran superživil

Rezultat uporabe superhrane morda ne bo opazen takoj ali pa sploh ne bo, saj se človeško telo različno odziva na določena hranila. Superhrana so izdelki, ki so le dodatek hrani, nikakor pa ne njena zamenjava. Če boste še naprej jedli hitro hrano, pili gazirano pijačo in poležavali na kavču, ne boste opazili nobenega učinka. Nujna je kombinacija zdrave prehrane in superživil ter seveda tudi telesna aktivnost. Le tako lahko pričakujete pozitivne rezultate.