alergije pri psih

Kaj povzroča nelagodje našim štirinožnim prijateljem?

Zdravje in družina

Naše domače živali so zvesti spremljevalci, ki nas imajo iskreno radi. Zato so psi izredno popularni po vsem svetu, saj do svojih lastnikov izkazujejo nepogojno veselje in ljubezen. Na naše štirinožne prijatelje pa preti veliko nevarnosti v obliki alergenov oziroma prekomernega delovanja ali občutljivosti imunskega sistema. Glavni povzročitelji zadolženi za alergije pri psih so prisotni v okolju, kjer žival živi. Lahko pa težave tudi povzroča hrana, ki negativno vpliva na prebavni sistem psa. Zato je ključnega pomena, da znamo prepoznati in odpraviti težave še preden postanejo življenjsko nevarne za našega kosmatinca.

Kaj sploh so alergije pri psih?

Imunski sistem igra več pomembnih vlog pri praktično vseh življenjskih procesih. Enako kot ljudje, lahko tudi psi zbolijo, zaradi previsoko reaktivnega ali preveč občutljivega imunskega sistema. Večino alergij pri psih povzročajo dejavniki v njihovem okolju, kjer živijo. Hrana pa tudi igra pomembno vlogo, saj če je pes ne more pravilno prebaviti lahko nastopijo težave.

Alergije pri psih povzročajo zajedalci
Alergije pri psih povzročajo zajedalci, lahko pa težave tudi povzroča hrana, ki negativno vpliva na prebavni sistem psa.

Znanstveno pravilno je alergija pri psih stanje hiper-občutljivega ali prekomerno delujočega imunskega sistema. Če so psi izpostavljeni alergenom več tednov, mesecev ali tudi let, lahko zbolijo. Zato je zelo pomembno, da prepoznamo možne povzročitelje nelagodja za naše pse in jih odstranimo ali spremenimo.

Ali lahko paraziti povzročijo alergije pri psih?

Odgovor na to vprašanje je vsekakor da. Pajki, bolhe, klopi, muhe, mravlje, ose in drugi insekti spadajo pod vrsto pajkovcev.

  • Njihovi ugrizi lahko povzročijo alergijo pri psu, če jim je žival izpostavljena.
  • Zelo poznan povzročitelj raznovrstnih težav pri psih so bolhe. Njihova slina je pogost alergen, ki razdraži kožo psa. Sprva je mogoče opaziti, da se pes liže in praska. Bolhe se predvsem rade nahajajo v predelu telesa med repom in hrbtom psa.
  • V primeru, da bolh ne odstranimo se ustvarijo idealni pogoji za bakterijsko okužbo. Res pa je, da večina psov nima negativnega vpliva na ugrize bolh, če se te kratkotrajni. Če je žival okužena, moramo stanje čim prej odpraviti, saj drugače tvegamo, da pes zboli ali celo umre.

Zakaj se alergije pri psih pojavijo s prehrano?

Nekateri psi so občutljivi na določene proteine v hrani. Zato ne smejo uživati določene vrste mesa, zelenjave ali druge hrane, ki jim povzroča težave. Veterinarji omenjenemu stanju pravijo intoleranca na hrano. Ni nobenega pravila katera hrana je to in v kakšni obliki. Veliko je odvisno od prebave in imunskega sistema našega psa. 

Dobro je, če alergijo pri psu prehranskega izvora znamo prepoznati. Glavni simptomi so:

  • Bruhanje
  • Driska
  • Prekomerno praskanje
  • Kronična vnetja ušes ali nog

Kako preprečiti alergije pri psih?

Priporočeno je, da vedno kupujemo kakovostno hladno stiskano hrano za našega psa. Res je dražja od navadne prehrane, vendar ne vsebuje kemikalij in umetnih arom, ki lahko sprožijo alergijski odziv pasjega imunskega sistema.

Kako vedeti, ali je vaš pes alergičen na svojo hrano (5 pogostih alergij pri psih, znakov in zdravil)

Pomembno je tudi, da psu nudimo zaščito pred paraziti v obliki ampul, tablet, ovratnic in podobno. Če se v okolju psa nahaja prah, umazanija ali nevarni insekti, premestimo psa ali odstranimo nevarnosti iz okolja preden pričnejo negativno vplivati na našega najboljšega štirinožnega prijatelja. To so samo nekateri koraki, kako zmanjšati možnost nastanka alergij pri psih v našem domačem okolju. Naš pes bo zelo vesel, če mu bomo omogočili dobre življenjske pogoje in nas nagradil z večno zvestobo kot svojemu gospodarju.