Vitamin e

Zdravje in družina

Naše telo je sestavljeno in ga tvorijo celice, ki so odgovorne za nemoteno delovanje in zdravje. Zdrave celice so tako pogoj, da se počutimo dobro in ostanemo zdravi ter za svoje delovanje potrebujejo veliko vitaminov, mineralov in drugih telesu hranljivih snovi, katere v telo vnašamo na različne načine. Bodisi s prehrano in manjko s prehranskimi dopolnili. Tako je vitamin e eden od pomembnejših vitaminov, ki skrbijo, da celice lahko ohranjajo zdravo ravnovesje.

Vitamine in minerale vnašamo v telo bodisi s hrano ali kako drugače. Ker pa vemo, da velikokrat niti zdrava in uravnotežena prehrana ni dovolj, da bi vanj vnesli zadostne in potrebne količine hranljivih snovi, pa se poslužujemo različnih prehranskih dopolnil. Običajno to počnemo še predno se težave pojavijo, kajti preventiva je za zdravje ključnega pomena in se bomo vsi strinjali, da je vedno bolje preprečiti kot zdraviti. Danes so nam na voljo različna prehranska dopolnila, ki imajo različne namene, in glede na naše potrebe, se bomo odličili za ustrezna. Ker so bogata z različnimi minerali in vitamini, lahko ta tudi kombiniramo medseboj. In glede na to, da so večinoma vsa naravnega izvora, nam ni potrebno skrbeti, da bi nam škodovala. Seveda pa to ne pomeni, da jih uživamo prekomerno oziroma ne uživamo tudi uravnotežene prehrane, pač pa je tudi uporabo potrebno omejiti oziroma upoštevati po navodilih proizvajalca.

Vitamin e tako skrbi za zdravje naših celic in jih varuje pred oksidativnim stresom, ki je mogočen sovražnik našemu telesu. Izogniti se mu popolnoma žal ne moremo, lahko pa zato zaščitimo celice in se tako preventivno zavarujemo.

Vsak vitamin ima svojo funkcijo in pomembnost ter je tako najboljša izbira, ki lahko močno doprinese k zdravju. Le ustrezne in zadostne količine različnih vitaminov, lahko pomagajo do boljšega počutja in posledično do urejenega zdravja.

Dandanes so nam prehranska dopolnila, vitamini, minerali in druga hranljiva sredstva tako dostopna, da resnično nimamo razloga, da jih ne bi tudi izkoristili.