Klopni meningitis se prenaša z ugrizom okuženega klopa

Zdravje in družina

Klopni meningitis je bolezen osrednjega živčevja, ki ga prenaša okužen klop.

Načeloma je za klopni meningitis največja potencialna nevarnost povsod tam, kjer so naravna žarišča bolezni. V Sloveniji so to predvsem gozdovi Štajerske in Gorenjskem. Nekoliko manj pogosti pa so okuženi klop, ki prenašajo klopni meningitis na območjih Notranjske in Kočevske. V širši regiji se okuženo območje razprostira od Skandinavije preko Poljske, Nemčije, Slovaške, Avstrije, Madžarske, Slovenije in Hrvaško. Zavedati pa se je potrebno, da je potencialna nevarnost za klopni meningitis tudi izven omenjenih območji Slovenije. Okužen klop se lahko prenaša preko gostiteljev tudi na druga območja.

Hkrati pa ljudje, ki se veliko nahajajo v naravi, poznajo značilnosti klopa ter ravnajo preventivno. Njihove izkušnje so osnovna preventiva za klopni meningitis, še boljše pa je cepljenje. Ljudje z izkušnjami kot prvo vedo, kje in kdaj se najpogosteje klop nahaja. Klop se najraje hrani v jutranjih urah, ko je na rastlinju rosa. Ko se temperature dvignejo, se aktivnost klopov zmanjšajo.

Ne glede na uro gibanja v življenjskem okolju klopa je za klopni meningitis in druge možne bolezni priporočljivo temeljito pregledovanje ob prihodu domov. Takrat lahko najdemo na sebi ne le enega, ampak tudi več klopov. Pomembno je, da klopa ob odstranitvi uničimo oziroma mu preprečimo pobeg. To je najlažje storiti v prostoru, kjer ga enostavno vidimo in prepoznamo ob pregledovanju oblačil, obutve ter telesa. Pregledovanje je prvi korak do odstranitve, najpomembnejši del je njegova fizična odstranitev. Klop ima za hranjenje poseben organ, ki mu omogoča dobro pritrditev na gostitelju. Na njem ima ostre, nazaj ukrivljene zobce. Z njimi se lahko klop dobro pritrdi na gostitelja ter nemoteno hrani na gostitelju, kljub njegovemu gibanju. Najlažje ga odstranimo s posebno pinceto, ki je na voljo v lekarnah. Klopa z njo primemo čim bliže koži ter s krožnim gibom previdno izvlečemo.

S tem smo z veliko verjetnostjo preprečili klopni meningitis.

https://www.sos-klop.si/klopni-meningitis