Jedilnice za prijetna kosila

Dom in oprema

Pohištvo za jedilnice sestavljajo miza in stoli, včasih pa še kakšna dodatna omara ali kredenca oziroma pult ali voziček za odlaganje posode in jedi. A jedilna miza in stoli so vsekakor najpomembnejši za dobro počutje in za uživanje ob dobri hrani in pijači, zato je treba njihovi izbiri dati vso pozornost in dobro premisliti, kaj potrebujemo, kakšne stole in mizo si želimo ter koliko oseb jih bo večinoma uporabljalo. Ko bomo imeli stole in mizo, pa je čas še za drugo morebitno pohištvo in nakup dodatkov, kot so prti, zavese, blazine in podobno.

Dovolj velika in lepa miza

Središče jedilnice predstavlja jedilna miza, ki mora biti dovolj velika za to, da okrog nje udobno sedijo prav vsi. Miza je lahko okrogle, ovalne ali pravokotne oblike, pomembno pa je, da okrog nje še vedno ostane dovolj prostora ne samo za stole in sedenje, ampak tudi za gibanje. Če se le da, jo je treba v prostor umestiti tako, da drugim sedečim ob omizju ne bo treba vstajati, če bo od mize želel vstati samo eden. Seveda pa to ni vedno možno. V takšnih primerih, kjer je zaradi pomanjkanja prostora treba ubirati kompromisne rešitve, se morda namesto mize in stolov bolj splača izbrati jedilni kot s klopjo, ki zasede manj prostora.

Miza je lahko tudi raztegljiva, s čimer poskrbimo, da jo ob posebnih priložnostih oziroma takrat, ko imamo koga v gosteh, enostavno raztegnemo ter tako poskrbimo za vse goste. Takšna možnost je izjemno praktična in funkcionalna. Poleg same oblike in velikosti pa je zagotovo pomemben tudi material, iz katerega je jedilna miza izdelana. Ne le zaradi videza, ampak tudi zaradi vzdrževanja. Če imate na primer majhne otroke, potem izberite čim manj občutljiv material, ki dobro prenaša tudi polivanje tekočine in se ga da enostavno pobrisati.

Udobni stoli

Poleg mize pa spadajo še stoli, ki morajo biti lepi, predvsem pa čim bolj udobni, za kar poskrbi njihova oblika, pa tudi oblazinjenost. Stoli so lahko v isti barvi kot miza, narejeni iz lesa, kovine ali kakšnega drugega materiala, prevleka sedeža pa je lahko narejena iz takšnega ali drugačnega blaga. V zadnjem času je zaradi svojega lepega videza in enostavnega čiščenja zelo priljubljen material za prevleke stolov postalo umetno usnje. Pri tem pa velja povedati, da se vam slednjega splača izbrati le, če boste kupili kakovostno izdelane stole – ceneno umetno usnje namreč sčasoma začne pokati, kar občutno vpliva na videz in s tem tudi na življenjsko dobo samega stola.