Kako deluje prezračevalnik trave in zakaj ga uporabljamo?

Dom in oprema

Velikokrat občudujemo čudovite zelenice in se sprašujemo, kako neki jim to uspeva. Vedeti moramo, da redna košnje trave ni dovolj in so pomembni tudi drugi ukrepi ter pripomočki. Recimo, prezračevanje trave s katero enostavno ter hitro opravimo nalogo prezračevanja in odlično vplivamo na videz zelenice.

Prezračevalnik trave pri odstranjevanju trate ne deluje tako temeljito kot čistilnik, je pa veliko bolj nežen. Tanke, vzmetne jeklene roglje prečešejo breg kot krtačo za lase, ne da bi poškodovali površino tal. Na dnevno svetlobo prinesejo tudi nekaj travnate slame in mahu. Uporabljate ga sicer lahko tako pogosto, kot želite – teoretično tudi po vsaki košnji, ne da bi preveč obremenili trato. Vendar strokovnjaki priporočajo, da je pet do šest obdelav s prezračevalnikom trate na sezono dovolj, da zelena preproga večinoma ostane brez mahu in slame. Korenine trate so vesele, da imajo več zraka. Zato je zračenje trate – znano tudi kot prezračevanje – bistveno za bujno zeleno trato. Intenzivna nega poleg gnojenja trate, košnje in posipanja trate med drugim vključuje tudi zračenje trate.

Velikokrat občudujemo čudovite zelenice in se sprašujemo, kako neki jim to uspeva.

Zakaj prezračevati trato?

Vsaka rastlina si želi dobro prezračena in dobro odcedna tla. Trata je odličen prostor za igro, je pot do vrta, sadnega drevja, opremljena z vrtno garnituro. Je enostavno prostor, ki mora biti prijetno in dobro urejen. Sčasoma ta stalna obremenitev trave, ko se nenehno sprehajamo po njej, vodi do dejstva, da se zbijanje razvije v strukturirana tla. Tla z visokim deležem mulja in gline ter manj peska so še posebej izpostavljena nevarnosti zgoščevanja. Za tla to zbijanje pomeni, da se votline med talnimi delci, koreninami rastlin in kanali vse bolj stisnejo in v te votline lahko prodre vse manj zraka. Zaradi zbijanja tla izgubijo tudi svojo drenažno sposobnost. Voda prav tako ne more odtekati in se kopiči v zgornjih plasteh tal. Mah, lišaji in nekateri pleveli se zelo dobro počutijo v slabo odcednih tleh, medtem ko se jim niti najboljše trave ne morejo upreti in se uspešno spopadati. Da bi ponovno izboljšali pretok zraka in vode v zgornjih plasteh tal, je treba tla prezračiti. To nalogo opravi prezračevalnik trave.

Suhi in vroči časi, ki so že tako stresni za trato, so manj priporočljivi za prezračevalne ukrepe. Tudi hladna in vlažna obdobja ne dajejo optimalnega rezultata. Glede na vremenske razmere je idealen datum konec maja ali v začetku junija. Če želite še enkrat prezračiti, lahko to storite v suhem tednu v septembru, ko ni več tako vroče.