Toplotna črpalka omogoča da je dom vedno ogrevan

S postavitvijo toplotne črpalke prispevamo tudi k ohranjanju okolja

Dom in oprema

Toplotna črpalka energijo nizke temperature črpa iz okolja ter ji poviša temperaturo za namen ogrevanja. S pomočjo koeficienta zmogljivosti merimo učinkovitost posameznih tovrstnih naprav. Ta je praviloma v razponu med 3 in 5. To v praksi pomeni, da so toplotne črpalke lahko od 3 do 5-krat učinkovitejše v primerjavi z ogrevalnimi kotli na fosilna goriva. Posledično imajo veliko boljšo zmogljivost ogrevanja hiše tudi pri nižjih temperaturah.

Takšne naprave so še posebej dobrodošle na območjih s hladnejšim podnebjem. Pri nas je to dobro vidno na Gorenjskem. Sicer pa s postavitvijo takšne naprave izjemno dobro poskrbite tudi za samo okolje.

Zunanja in notranja enota toplotne črpalke

Zunanja enota črpalke črpa nizkotemperaturno toploto, ki ji nato zviša temperaturo. Povišano temperaturo nato prenaša po hladilnem cevovodu v vodno enoto. Notranja enota pa prevaja toploto iz ohlajevalnih enot v vodo, ki kroži po radiatorjih centralnega ogrevanja, rezervoarju tople sanitarne vode ali pa po sistemu za talno ogrevanje.

Toplotna črpalka ima veliko prednosti
Toplotna črpalka omogoča okolju prijazno ogrevanje

Pri ogrevalni in ohlajevalni različici notranje enote se ohlajevanje izvaja na takšen način, da se temperatura vode zniža na 4 stopinje Celzija. Ta nato kroži skozi enoto hladilnega cevovoda. Takšen sistem za zniževanje vodne temperature vam omogoča zmerno hlajenje preko sistemov radiatorjev ali talnega ogrevanja.

Dodatna oprema toplotne črpalke

Namenski vodni rezervoar iz nerjavečega jekla vam je posebej na voljo za oskrbo s toplo sanitarno vodo. Rezervoar je izdelan za visoko najučinkovitejše ohranjanje toplotne energije. Zelo nizko porabo energije za hitro ogrevanje vode vam torej omogoča kombinacija pomožnega električnega grelnika v zgornjem delu rezervoarja in toplotnega izmenjevalnika s toplotno črpalko.

Vodni rezervoar ima še dodatno funkcijo. Enkrat na teden vodo segreje na 70 stopinj Celzija ali celo več. Na takšen način zelo učinkovito preprečuje nastajanje bakterij legionele.

Upravljanje sistema ter uporabniški vmesnik

V vodni enoti sta upravljanje sistema ter uporabniški vmesnik. Vključujeta tudi časovni vmesnik. Ta omogoča upravljanje notranje temperature, in sicer v skladu s potrebami uporabnika toplotne črpalke.

Časovnik zagotavlja dnevno ter tedensko programiranje, s katerim se nastavi nižjo temperaturo ponoči ali med počitnicami. Višja temperatura pa se nastavi podnevi ali preden se vrnete domov. Če pa na primer želite temperaturo in stopnjo udobja upravljati v posameznih prostorih, lahko dodate tudi standardno sobno krmilno enoto.

Ključne prednosti toplotne črpalke

Omenili smo že kar nekaj prednosti, ki nam jo na sploh ponuja toplotna črpalka. Ne glede na to, za katero vrsto takšne naprave se boste odločili, boste dosegli izjemne prednosti.

Ključne prednosti toplotne črpalke so:  najcenejši način ogrevanja, brezskrbna toplina, okolju prijazno ogrevanje, tehnološko napredni sistem, možnost subvencioniranja, izjemna zanesljivost, možni različni načini ogrevanja, toplina vedno in povsod.

Toplotna črpalka torej odlično poskrbi, da je vaš dom vedno ogrevan, sanitarna voda pa dovolj topla, in to ne glede na zunanje temperature.