Kvalitetna motokros oprema in oblačila

Avtomobilizem in motorji

Motokros je izjemno nevaren in psihično naporen šport. Vsak športnik pri vožnji potrebuje zelo kvalitetno motokros opremo in oblačila, ki ga zaščitijo. Pri izbiri opreme je pomembno, da se voznik lahko prosto giblje in premika, brez, da ga bi posamezen del motokros opreme obremenjeval. Kupiti morajo tako kvalitetno opremo, ki se bo prilegala njegovemu telesu in njegovemu stilu vožnje.

Najpomembnejši delo motokros opreme za vsakega voznika

Obstaja nujna in dodatna motokros oprema za vsakega voznika. Med nujno opremo uvrščamo:

  • čelado,
  • zaščitna očala,
  • zaščitna oblačila in rokavice,
  • ščitnike,
  • škornje.
Motokros oprema
Obstaja nujna in dodatna motokros oprema za vsakega voznika.

Izbira najboljše motokros čelade

Za voznika je del najbolj pomembne motokros opreme vsekakor čelada. Strokovnjaki svetujejo, da največ denarja odštejete za nakup kvalitetne čelade, ki bo zaščitila glavo in tilnik pred poškodbami. Pomembno je, da se motokros čelada dodobra prilega glavi. Različne znamke so različno velike in težke ter imajo drugačno obliko. Pred nakupom prek spleta je dobro, da izmerite svoj obseg glave in kontaktirate spletno trgovino za pomoč pri izbiri. Čelada mora biti kvalitetna, saj v primeru padca samo ona zaščiti vašo glavo pred prejemanjem polne sile udarca. Nikoli ne kupujte rabljene čelade, saj ne veste, če je varna.

Zaščita oči z moto očali

Moto očala zaščitijo oči pred umazanijo in vremenskimi vplivi, obenem pa izboljšajo vidnost. Dobro je, da imajo očala zaščito pred vlaženjem in zarositvijo. Dražji modeli imajo zaokrožena stekla, ki se popolnoma prilegajo vaši glavi in povečajo vidno polje.

Zaščitna oblačila in motokros rokavice

Zaščitna motokros oprema, kot so oblačila in rokavice morajo biti narejena iz materiala, ki diha. Med vožnjo se ne smete pregrevati, saj bo taka vožnja neprijetna. Obenem morajo oblačila in rokavice nuditi visoko stopnjo zaščite. Za jakno in hlače to pomeni, da imajo ojačane dele na komolcih, ramenih, ledvenem delu in kolenih. Za rokavice to pomeni dodatno ojačitev na členkih, dlaneh in zapestjih. Rokavice morajo biti nedrseče in z dobrim oprijemom. Dober oprijem pomaga pri pospeševanju in pri zaviranju.

Motokros ščitniki za zaščito telesa

Večina ščitnikov je že nameščenih v oblačila. Dodatno se uporablja tudi zaščita oklep, ki pride nad oblačila in ščiti prsni koš in hrbtenico. Poleg zaščite kosti in vitalnih organov, prepreči tudi stik kamnov z vašim telesom od motokros voznika pred vami.

Kvalitetni motokros škornji

Škornji se morajo tesno prilegati nogam in vas ne smejo nikjer tiščati. Imeti morajo ojačitev okoli prstov, pet in gležnjev.

Vožnja z motorjem na dolge razdalje je vedno malenkost otežena, saj hitro opazimo, da ne bomo mogli s seboj vzeti vse prtljage, ki jo potrebujemo. Zato bomo potrebovali kovček za motor, kamor je mogoče shraniti orodja, obleke, živila, dodatno opremo za motor in veliko več. 

Jakna je učinkovita zaščita za vsakega motorista še posebej pa za voznike motokrosa.

Preberite si še naslednji članek: Rezervni in nadomestni moto deli

Na internetu se lahko kupijo različni motoristični nadomestni deli