Je čas za zamenjavo brisalcev?

Avtomobilizem in motorji

Vsi poznamo tisti neprijetni zvok, do katerega pride, ko so metlice brisalcev že zelo odrgnjene in veselo škripajo po vetrobranskem steklu, namesto da bi ga nežno, predvsem pa neslišno očistile. Takrat je skrajni čas za njihovo menjavo. Še bolj pomembno pa je, kako dobro očistijo steklo – če tako namreč nenadoma opazite, da vaši brisalci stekla ne očistijo dobro, je prav tako čas za nakup novih in njihovo menjavo. Za to poskrbite čim prej, saj je od tega odvisna tudi vaša varnost med vožnjo!

Varnost mora biti na prvem mestu

Med vožnjo je zelo pomembno imeti dober pregled nad voziščem, zato mora biti prednja šipa oziroma vetrobransko steklo dobro očiščeno, hkrati pa mora biti poskrbljeno tudi za sprotno odstranjevanje dežnih kapelj ali snežink v dežju oziroma med sneženjem – za to poskrbijo metlice brisalcev, ki pa se zaradi nenehne in pogoste uporabe rade tudi obrabijo. Takrat jih je nujno zamenjati.

Marsikdo se na to, da brisalci ne delujejo več dobro, spomni šele, ko med vožnjo zopet enkrat začne deževati ali snežiti, nato pa do naslednjega deževja ali sneženja na to spet pozabi. A ukrepati bi moral takoj in slabe brisalce čim prej zamenjati oziroma nanje namestiti nove metlice, ki bodo poskrbele za čisto vetrobransko steklo in dobro vidljivost. Od njih je torej odvisna varnost med vožnjo, ki bi morala biti na prvem mestu, zato se pri njej nikakor ne splača varčevati.

Majhen izdelek z velikim učinkom

Metlice za brisalce so eden od tistih delov avtomobila, o katerem le redko razmišljamo, a v resnici imajo zelo pomembno funkcijo. Prav zaradi njihove majhnosti in navidezne nepomembnosti tudi njihova cena ni previsoka, zato bi jih bilo najbolj smiselno kupiti kar na zalogo ter imeti doma ali v avtu, tako da bi jih lahko takoj zamenjali, če bi ugotovili, da brisalci ne delujejo več tako, kot bi morali. Vendar pa to počno le redki vozniki, večina pa na ta avto del rado kar pozabi, dokler jih ne dobi nevihta, zaradi katere zelo slabo vidijo na cesto.

Ne odlašajte torej z menjavo in si čim prej priskrbite delujoče brisalce oziroma metlice zanje, predvsem pa si takrat, ko jih kupujete, kupite še kakšne dodatne, ki vam bodo čez nekaj časa gotovo tudi prišle še kako prav!