Zavarovanje za mladega voznika je vezano na voznika

Avtomobilizem in motorji

Zavarovanje za mladega voznika je namenjeno vsem, ki uporabljajo različne avtomobile ter sodijo v kategorijo mlad voznik. Zavarovanje za mladega voznika je vezano na sklenitelja, kateri avto vozi pri obravnavi nastale škode ni pomembno. Izbrana zavarovalnica bo nastalo škodo poravnala skladno z izbrano zavarovalno polico. Mlad voznik ali voznik začetnik je voznik motornega vozila do dopolnjenega enaindvajsetega leta starosti in voznik motornega vozila v obdobju dveh let od pridobitve vozniškega dovoljenja za vožnjo motornih vozil. V skupino mlad voznik ali voznik začetnik sodijo vsi zgoraj našteti, ne glede ali je bilo vozniško dovoljenje pridobljeno v Republiki Sloveniji ali tujino.

Posebnosti statusa mlad voznik

Mlad voznik je prav tako voznik motornega vozila v obdobju dveh let od prve pridobitve vozniškega dovoljenja za vožnjo motornih vozil kategorije A, A2 in B, kljub temu, da ima pridobljeno vozniško dovoljenje za vožnjo motornih kategorij A1, AM, B1, F in G več kot dve leti. Voznik začetnik v navedenem obdobju ne sme voziti pod vplivom alkohola oziroma v cestnem prometu imeti alkohola v organizmu.

Mlademu vozniku lahko preneha veljavnost vozniškega dovoljenja, če v času treh let doseže ali preseže sedem kazenskih točk v cestnem prometu. Prav tako lahko izgubi izpit pod enakimi pogoji, kot veljajo za druge imetnike vozniškega izpita. Koristi pa mu posebno zavarovanje za mladega voznika. Ker je sklenjeno na zavarovanca, lahko mladega voznika reši plačevanja škode nastale s povzročeno prometno nesrečo. Skleniti zavarovanje za mladega voznika je enostavno ter hkrati odgovorno. Zavarovalniški trg ponuja več različnih zavarovalniških produktov namenjenih mladim voznikom. Od primera do primera se zavarovanje za mladega voznika razlikuje v številnih podrobnostih. Ko sklepamo zavarovanje za mladega voznika se je predvsem potrebno zavedati odgovornosti. V cestnem prometu imamo med drugim tudi
osebna vozila višjega cenovnega razreda, dobro zavarovanje za mladega voznika nam krije tudi višje zneske s prometno nezgodo povzročene škode.