kamnoseštvo

Kdo so mojstri obdelovanja kamna?

Dom in oprema

Kamen je eden izmed najbolj pomembnih materialov v človeški zgodovini. Omogočil je razvoj civilizacije in orodij, kar je privedlo do pojava številnih imperijev. To je tudi razlog, da je kamnoseštvo zelo stara obrt, ki ima še dandanes zelo močan vpliv na kulturo in posledično tudi arhitekturo mnogih krajev po vsem svetu. Dandanes so mojstri obdelovanji kamna še vedno zelo zaposleni s številnimi majhnimi in večjimi projekti. Uporabljajo starodavne tehnike izklesavanja, sekanja, oblaganja, rezkanja, ki zahtevajo izredno veliko mero, znanja, pozornosti in potrpežljivosti.

Kaj dela kamnosek?

Najbolj osnovni opis dela kamnoseka je oblikovanja kamna v določeno in želeno obliko. Seveda je v realnosti omenjeno delo veliko bolj zapleteno. Pri oblaganju in polaganju kamna je potrebno upoštevati natančne in vnaprej določene mere. To je tudi razlog, da se smatra kamnoseštvo za poklic, kjer je potrebnega veliko truda in znanja. 

Kamnoseštvo je obrt oblikovanja kamna v želeno obliko.
Kamnoseštvo zelo stara obrt oblikovanja kamna v določeno in želeno obliko.

Kdorkoli želi postati kamnosek mora opraviti več preizkusov znanja ter se učiti od mentorja ali mojstra. Izobraževanje lahko traja nekaj mesecev ali pa tudi več let – odvisno od obsežnosti in del, ki jih mora ali želi opravljati. Moderni postopki kamnoseštva pa tudi omogočajo uporabo modernih orodij, ki deloma olajša nekatere projekte polaganja, obdelovanja in popravilo kamna.

Kamnoseštvo je odvisno od primitivnih in modernih orodij

Starodavni postopki obdelovanja kamna so še dandanes enako uporabni kot so nekoč. Veliko ljudi se ne zaveda, da v kamnoseštvu se uporabljajo enaka orodja, kot so se tisoče let nazaj. Je pa res, da moderna računalniška tehnologija omogoča mojstrom obdelovanja kamna, da se zanašajo na 3D izrise, laserska merilna orodja in druge tehnologije. S tem je njihovo delo močno olajšano v nekaterih primerih. Vendar kamnoseki vseeno do določene mere tvegajo svoje življenje, ko opravljajo projekte različnih velikosti in zahtevnosti. Zato je pomembno, da pozna:

  • Dobro sodelovanje v ekipi oziroma ekipno delo
  • Natančnost med delom
  • Razumevanje podanih navodil in sposobnost reševanja težav
  • Dobro fizično zdravje in telesna pripravljenost
  • Opravljanje matematičnih kalkulacij na terenu

Različni poklici oziroma discipline v kamnoseštvu

Kamnoseštvo se je v svojem skoraj deset tisoč letnem obstoju izoblikovalo v več vej oziroma disciplin. Za to je bila zadolžena potreba različnih mojstrov, ki so sodelovali pri izgradnji zgradb, kipov, spomenikov in podobno. Obenem pa je bilo kamen tudi potrebno začetno obdelati ter prej pridobiti iz naravnega okolja. 

Kamnoseštvo – KLESARSTVO – Oblikovani kapitel
  • Kamnolomci so v kamnoseštvo poznani že zelo dolgo časa. Njihova naloga je pridobivanje kamnitih blokov iz večjih kosov kamna. Nato gre kamen do tako imenovanih žagarjev. To so kamnoseki, ki razrežejo pridobljen kamen s posebnimi orodji na želene kose. 
  • Posebne delavnice so specializirane za obdelavo različnih vrst in velikosti kamna. V njih delujejo izobraženi kamnoseki, ki uporabljajo primitivna in moderna orodja za obdelavo kamna. 
  • Umetniki na terenu so rezkarji, ki poskrbijo za umetniško obliko in druge fine podrobnosti kamna, ki ga obdelujejo.

Poznamo pa tudi kamnoseke za oblaganja, ki so posebej izučeni za polaganje kamna na stavbe in druge nepremičnine oziroma objekte. Posebna vrsta kamnoseštva je obdelovanje spomenikov. To so kamnoseki, ki izdelujejo spomenike, napise ter tudi popravila omenjenih elementov.