Oljčno olje in njegove številne koristi

Zdravje in družina

Oljčno olje je bogat vir zdravju koristnih snovi, ki so znane že iz zgodovine. Že v preteklosti so ga uporabljali za blaženje zdravstvenih težav, danes pa je njegova učinkovitost podprta tudi z znanstvenimi raziskavami. Poleg tega, da izboljšuje splošno počutje in zdravje, je olivno olje ključni del prehrane v mnogih kulturah.

Oljka pripada družini Oleaceae, kamor sodijo tudi jesen, jasmin in forzicija. To drevo velja za eno najstarejših kulturnih rastlin, saj ga ljudje gojimo že več kot 6.000 let. Izvira iz Sirije, od koder so jo Feničani razširili v Sredozemlje. Že v antiki so oljke gojili v Grčiji, Italiji, Španiji in Franciji, kasneje pa tudi v Ameriki, Afriki, Avstraliji ter na Japonskem in Kitajskem. V Sloveniji uspevajo predvsem v obalnem pasu.

Oljka rodi ovalne plodove, katerih barva in velikost sta odvisni od sorte. Zrele plodove obirajo od septembra do oktobra in iz njih pripravljajo različne izdelke: olive v slanici, olivno pasto, paštete, kozmetične izdelke in seveda olivno olje. V preteklosti so olje uporabljali tudi kot gorivo, za izdelavo mila in v obredne namene, danes pa ima še širšo uporabo, vključno z izdelavo strojnih olj.

Biološka vrednost olivnega olja

Olivno olje vsebuje od 25 do 56 % maščob, odvisno od vrste oliv. Njegova vrednost izhaja iz uravnotežene mešanice nasičenih, mononenasičenih in polinenasičenih maščobnih kislin. Pomemben delež teh so esencialne maščobne kisline, kot sta omega-6 (linolenska kislina) in omega-3 (alfalinolenska kislina), ki so ključne za ohranjanje zdravja celic in telesne funkcije.

Vitamini in antioksidanti v olivnem olju

Poleg maščobnih kislin olivno olje vsebuje tudi pomembne vitamine, kot sta vitamin E in vitamin A, ter mikroelemente, kot so klorofil, karoten in polifenoli. Ti elementi prispevajo k zdravju telesa in hkrati podaljšujejo svežino olja. Ker olivno olje ne vsebuje holesterola, je še posebej primerno za zdravo prehrano.

Olivno olje je že stoletja nepogrešljiv del ljudskega zdravilstva. Generacije so verjele, da olje ne zagotavlja le energije za delovni dan, temveč tudi pomaga ohranjati zdravje in preprečuje bolezni. Uporabljali so ga za zdravljenje razjed, kolere, težav z žolčnikom in bolečin v mišicah. Danes ga cenimo kot naravni pomlajevalec, ki krepi srce, spodbuja hujšanje, krepi imunski sistem in ščiti endokrine žleze. Med drugim velja, da olivno olje pomaga pri lajšanju težav, kot so žolčni kamni, visok krvni tlak, zaprtje, bolečine v ušesih, prebavne težave, kašelj in številne druge tegobe.

Znanstvene raziskave so potrdile dolgoletne izkušnje sredozemskih narodov, ki so z olivnim oljem uspešno preprečevali številne bolezni. Posebej izstopa povezava med uživanjem olivnega olja in manjšim tveganjem za bolezni srca in ožilja, nekatere oblike raka, artritis ter boljše delovanje prebavil. Ugotovili so, da sredozemska prehrana, bogata z olivnim oljem, pripomore k splošnemu zdravju in dolgemu življenju.

Olivno olje in koronarna bolezen

Sredozemski način prehranjevanja, značilen za ljudi na grških otokih, kot sta Kreta in Krf, je lep primer zdravilnih lastnosti olivnega olja. Kljub nizki porabi mesa in visoki porabi olivnega olja, sadja, zelenjave in stročnic, je incidenca koronarne bolezni tam izredno nizka. Olivno olje pomembno znižuje škodljiv LDL holesterol, medtem ko antioksidanti iz zelenjave in sadja ter zmerno uživanje vina povečujejo raven koristnega HDL holesterola. Poleg tega oleinska kislina v olivnem olju znižuje visok krvni tlak, fenoli pa preprečujejo nastanek krvnih strdkov in dodatno ščitijo srčno-žilni sistem.