Pomembnost zavorne moči avtomobila

Avtomobilizem in motorji

Naš avtomobil je neprecenljivo prevozno sredstvo. Obveznost vsakega voznika je, da poskrbi za njegovo ali njeno vozilo. Temu je tako, saj drugače lahko ogrožamo sebe in druge udeležence v prometu. Tukaj pa je izredno pomembna zavorna moč. Osebni avtomobil potrebuje dobre zavorne ploščice, da se hitro in učinkovito ustavi. Res pa je, da je to komponenta, ki se hitro obrabi. Zato je tudi dobro, da jo pravočasno zamenjamo. Na srečo proizvajalci ploščic vgradijo v svoj proizvod različne tehnologije, ki nas opozorijo na njihovo izrabljenost.

Pogonska in zavorna moč avtomobila

Dejstvo je, da pogonska in zavorna moč avtomobila delujeta v sožitju. Hitrejše vozilo potrebuje tudi močnejše zavore, da se varno ustavi. Pri vsakodnevni vožnji pa sčasoma obrabimo različne komponente zavornega sistema. Ko pritisnemo na zavorno pedalo, se ustvarja trenje na kovinskem bobnu v kolesih in zavornih ploščicah. Ta proces zaustavi vozilo, saj prevzame vso fizično silo nase. To je velika obremenitev, ki pa sčasoma izrabi omenjene komponente.

Mestna vožnja najhitreje obrablja zavore, sklopko in druge mehanske dele vozila. Vožnja po obmestjih in ruralnih delih pa ne, saj veliko manjkrat zaustavimo vozilo, menjamo prestave in prehitevamo druge voznike.

Zavorne ploščice so pod veliko obremenitvijo

Zavorne ploščice in zavorni čevlji sta dva glavna dela, ki prevzameta celotno pogonsko silo avtomobila nase pri zaviranju. To je tudi razlog, da ju moramo večkrat zamenjati.

Pred zamenjavo pa je možno opaziti nekaj opozorilnih znakov, kot so:

  • Pri zaviranju se sliši kričeč kovinski zvok
  • Zvok kovinskega mletja in cviljenja pri vožnji
  • Avtomobil potrebuje dalj časa, da se ustavi
  • Pedalo za zavore se trese ali vibrira
  • Za zaviranje je potrebno več sile na pedalu

Vsi zgoraj omenjeni znaki so dober pokazatelj, da potrebujemo nove zavorne ploščice. Če opazimo kateregakoli od simptomov, se moramo v najhitrejšem času zglasiti pri mehaniku ali sami opraviti servis ploščic. Izredno kvalitetne originalne in nadomestne dele je možno zaslediti na spletni strani www.silux.si. Na strani lahko najdemo avtomobilsko opremo in dele za vse vrste in znamke vozil.

Opozorilna lučka za zavore

Veliko novejših vozil ima vgrajene senzorje na številnih lokacijah po motorju, karoseriji, kabini in drugih delih. Tako se nam lahko na armaturni lučki prižge opozorilo, da je potrebna zamenjava zavornih ploščic. Predvsem pa je priporočljivo, da vedno spremljamo dejansko zmogljivost našega avtomobila, ko zaviramo. Vse nepravilnosti so lahko pokazatelj, da se moramo posvetiti zavoram.

Preberite ta članek: Namen ogledala za avto

Poglavitni namen ogledala za avto je opazovanje vsega dogajanja v okolici našega vozila. Večina uporabnikov avtomobilov pa teh ogledal sploh ne zna pravilno oziroma ustrezno prilagoditi in uporabljati. Medtem ko je notranje avto ogledalo morda pravilno nameščeno, so zunanja večinoma usmerjena povsem narobe.

Pravilno delujoče zavore zagotavljajo varno in udobno vožnjo v vseh pogojih. Poleg tega pa dobro delujoč avtomobil poveča samozavest in občutek udobja voznika ter sopotnikov.