Vrste kosilnic za travo

Dom in oprema

Ključni dejavnik za urejenost vašega zunanjega dela doma je zagotovo tudi urejena ter lepo negovana zelenica oziroma trata. Zanjo potrebujete kar nekaj časa, obenem pa vam je pri tej vrsti opravila v pomoč tudi dobro izbrana kosilnica. 

Kosilnice za travo so različnih vrst. Pri nakupu te opreme pa je treba predvsem vedeti, kakšna je velikost površine za košnjo, obenem je pomemben tudi tip površine; torej ali gre za manj zahtevne ali zahtevnejše terene. Sicer pa na trgu lahko izbirate med ročnimi, električnimi, motornimi oziroma bencinskimi ter robotskimi kosilnicami za vrt. Prav vsaka vrsta se ponaša s svojimi prednostmi. 

Okolju najprijaznejša kosilnica 

Ročne kosilnice za travo veljajo za okolju najprijaznejše. So namreč zelo tihe, njihovo vzdrževanje je zelo preprosto, cena pa je nizka. Ena od ključnih prednosti je tudi ta, da se pri rokovanju z njimi celo rekreirate, kar pa ne nazadnje vpliva tudi na vaše dobro počutje. 

Za upravljanje je ročna kosilnica lahka. Deluje s pomočjo dveh koles pri straneh. Slabost je ta, da je z njo nekoliko težje upravljati ob robovih. 

Cenovno ugodna in preprosta kosilnica 

Električne kosilnice za travo so cenovno med ugodnejšimi ter zelo preproste za vzdrževanje. Ključna prednost kosilnic na elektriko je tudi, da so do okolja prijazne in da so enostavne za upravljanje. Praviloma so rotacijske in vsebujejo kovinske ali plastične nože. Poganja jih elektromotor. 

Večina kosilnic na elektriko ima kolesa, nekatere med njimi delujejo tudi na zračne blazine. Slabost električne kosilnice je ta, da je moč motorja majhna. Posledično se zato lahko zelo hitro pregrejejo. 

Samodejna kosilnica brez vašega nadzora 

Robotske kosilnice za travo so samodejne in lahko kosijo brez vaše kontrole. Ker so električne, potrebujejo redno polnjenje svojega akumulatorja. Najmodernejše kosilnice imajo celo možnost nastavljanja, ob katerih dnevih v tednu in urah bodo kosile. 

Slabost robotske kosilnice je visoka cena. Prav tako potrebuje tudi redno vzdrževanje, ki ga izvaja pooblaščeni servis. 

Nakup dobre kosilnice 

Ne glede na to, katero vrsto kosilnice si boste izbrali za svoje potrebe, je zlasti pomembno, da takšno opremo za vrt kupujete na preverjenih mestih. 

Obstaja tudi kar nekaj spletnih prodajaln, kjer si lahko zagotovite dober nakup kosilnice za travo, na primer v spletni prodajalni ab-doo.si