Zlati ghee je prečiščeno maslo

Zdravje in družina

Prekuhano in prečiščeno maslo zlati ghee pozna že veliko ljudi, ki so navdušeni nad tem kakovostnim prehranskim izdelkom, zato ga z veseljem uporabljajo pri kuhi prav vsak dan. V zadnjih letih je postalo vedno bolj poznano in priljubljeno, čeprav pravzaprav ne gre za nov izdelek na našem tržišču – v resnici smo le malo pozabili, da so ga nekoč davno uporabljale že naše prababice in njihove mame, ki niso imele hladilnikov, zato so na ta način maslo ohranile dalj časa …

Zlato maslo

Zaradi njegove vsestranskosti in visoke obstojnosti je takšno prekuhano maslo že nekoč veljalo za pravo zlato med živili, zato ni nič čudnega, če mu tudi danes rečemo zlati ghee. Naše prababice ga seveda niso imenovale tako, saj gre za indijsko ime – v Indiji so namreč prav tako prekuhavali maslo za večjo obstojnost, le da ni šlo za maslo, narejeno iz mleka krav, ki v Indiji veljajo za svete živali, ampak za maslo vodnih bivolov. Medtem ko smo pri nas na prekuhavanje masla zaradi hladilnika v vsakem gospodinjstvu že pozabili, pa se je v Indiji ta tradicija ohranila in še vedno velja, da za priprave indijskih jedi uporabljamo prav ghee oziroma prekuhano maslo.

Prekuhano maslo je lahko uporabno celo kakšno leto brez shranjevanja v hladilniku, kar je res dolga doba. Naše prababice so mu nekdaj največkrat imenovale žonta, ponekod po Sloveniji pa so ga imenovali tudi masunek, sicer pa so takšno maslo uporabljale za različne namene, med katerimi so na primer tudi:
– kot pomembno hranilo
– kot hrano za praznične dni, ko se je bolje jedlo
– za zdravljenje ozeblin in poškodb
– mazanje sklepov
– težavah s črevesjem
– kot hrano za na pot
– za impregnacijo čevljev
– za zaščito ustnic
– kot krema za občutljivo kožo

Ajurvedsko zlato

O tem, kako zlato je prekuhano maslo oziroma ghee in kakšne blagodejne učinke na telo ima, pa uči tudi indijska tradicionalna veda o zeliščarstvu oziroma prehrani – ajurveda. Tudi tam takšno prečiščen maslo oziroma ghee velja za pravi zaklad, ki je v Indiji znan že tisočletja in se uporablja še danes tako v prehrani kot tudi za različne druge namene. Če ga morda še ne poznate, je sedaj čas, da ga preizkusite tudi vi in tako iz prve roke ugotovite, zakaj mu pravijo zlato maslo!