Kvalitetna ustna higiena in reden obisk zobozdravnika poskrbita za življenje brez bolečin

Zdravje in družina

Pomembnosti zdravih dlesni in zob, se ponavadi prepozno zavemo. Zobobol je ena najhujših bolečin, s katerimi se srečujemo. Bolečina odseva tako intenzivno in ostro, da ne moremo razmišljati o ničemer drugem. Šele, ko napoči čas za zdravljenje, se zavedamo pomembnosti redne ustne higiene in rednega obiskovanja zobozdravnika. Krvaveče in otečene dlesni, skeleč občutek ob pitju hladnih ali vročih pijač in nenehno skelenje, so le nekateri znaki resnejših težav.


Ukrepajte preventivno

Redna ustna higiena, izogibanje sladkarijam in redni obiski zobozdravnika so trije dejavniki, ki vplivajo na zdravje zob. Zdravljenje zoba po nastanku kariesa in morda celo gnojnega vnetja, je lahko boleče in dolgotrajno. Namesto, da bi poskrbeli za redno in pravilno ustno higieno, raje odlašamo. To vpliva na hitrejši nastanek oblog in kariesa. Slednje se lahko hitro razvije v kaj hujšega. Ob prvem znaku bolečin, tako raje obiščite zobozdravnika in se prepričajte, da ne gre za kakšen bolj zapleten primer.

Koreninsko zdravljenje

Pri tem gre za zahteven in včasih invaziven postopek zdravljenja. Zobozdravnik odstrani okuženo oziroma poškodovano tkivo. Tkivo se očisti globinsko do konca koreninskih kanalov. Navkljub odstranjevanju tkiva, zob ostane živ in ne odmira. Odmrtje lahko nastane zaradi gnilobe in poškodb. Pri tem se živec izpostavi bakterijam, ki povzročijo infekcijo. V primeru, da pacient ne obišče pravočasno zobozdravnika, se infekcija razširi do kosti. Na kosti nastane gnojna votlina oziroma granulom. Spremljajoči simptomi infekcije so občutek prehlada, bolečine oziroma otekline na področju čeljust. Nezdravljena infekcija je lahko smrtno nevarna.

Ohranitev zob

Za ohranitev zdravih zob je pomembno, da kmalu začnemo z zdravljenjem. Samo pravočasno ukrepanje lahko prepreči nastanek infekcije, gnojnih votlin in posledično ekstrakcijo. Uničeni živci zaradi gnitja oziroma infekcije, bodo sčasoma privedli do izpadanja zob. Vse to lahko preprečite z redno ustno higieno in obiskovanjem zobozdravnika. Zdravljenje zoba naj bo tako vaša prioriteta, v kolikor ne želite že zelo zgodaj dobiti popolne ustne proteze.