Čiščenje fasade hiše z visokotlačnim čistilnikom

Dom in oprema

Pranje fasad z visokotlačnim čisitlnikom velja za eno najboljših metod čiščenja fasade. Če nameravate hišo pobarvati, je najbolje počakati po čiščenju en teden. Pralna sredstva za fasado so oblikovana tako, da delujejo na različne vrste zunanjih površin, kot sta opeka ali opečnata plošča. Vedno izberite detergent, ki je pripravljen posebej za uporabo z materiali na zunanjih stenah vašega doma.

Če je vaša hiša dvonadstropna ali večnadstropna, je v tem primeru potrebna teleskopska palica za čiščenje fasade. Z uporabo podaljševalne palice lahko najprej operete zgornje nadstropje, kar je priporočljivo. Vadite uporabo visokotlačnega čistilnika, da ga bolje obvladate. Želite se prepričati, da imate pri delu mirno roko, zato nekajminutna vaja nikoli ni slaba ideja. Navadite se na stroj in na jakost pritiska, ki vam ustreza.

Če želite očistiti fasado hiše, potrebujete visokotlačni čistilnik. Ta vrsta čistilnika je zelo zmogljiva in lahko hitro in enostavno odstrani umazanijo in druge nečistoče s površin.


Na hišo nanesite detergent od spodaj navzgor. Tako preprečite, da bi umazanija in milo stekla po hiši na suha mesta. Naenkrat razpršite območje veliko približno 1,8-3,0 metre. Vedno pršite vodoravno. Tako boste dosegli dobro, trdno plast čistilnega sredstva in bolj popolno čiščenje. Izperite milo od zgoraj navzdol. Šobo tlačnega čistilnika zamenjajte s 25- ali 40-stopinjsko razpršilno konico. Tako boste lahko čim hitreje oprali vse čistilo, saj te šobe pršijo vodo tako, da v kratkem času pokrijejo veliko prostora na stenah. Ker ste milo nanesli od spodaj navzgor, ga operite od zgoraj navzdol. Tako boste imeli največ možnosti, da v enem poskusu očistite hišo detergenta.

Palico držite čim bolj naravnost, tako da bo pravokotno na oblogo. Ne bojte se, da bi se nekajkrat vrnili čez predele hiše. Čeprav nikoli ne želite hišo poškropiti s preveliko količino vode, zagotovo ne želite, da bi za seboj pustili detergent! Še enkrat izperite, da se prepričate, da ste odstranili vse milo in umazanijo. Ostanke detergenta odstranite tako, da zunanjost nekajkrat prelijete s čisto vodo. Po končanem pranju mora biti zunanjost sveža in čista.

Pri visokotlačnem pranju, znanem tudi kot strojno pranje, se z visoko hitrostjo pršenja vode očisti umazanija in ostanki z zunanjosti hiše. Ta vrsta čiščenja je še posebej pomemben pripravljalni korak pred barvanjem hiše. Čista površina omogoča daljšo obstojnost nove barve. Ko se naučite, kako prati hišo pod pritiskom, lahko opremo za pranje pod pritiskom uporabite za večino vrst stanovanjskega materiala.

Izberite tlačni čistilnik, ki je najprimernejši za to delo. Različni stanovanjski materiali so odporni na različne pritiske vode. Velikost ali moč pršenja se giblje od 1 200 do 3 000 funtov na kvadratni palec (psi).
Za mehkejše materiale kot sta pobarvan les z mehkimi vlakni in aluminij, je potreben model z močjo od 1.200 do 1.500 psi, da se preprečijo poškodbe zaradi tlaka. Za še bolj občutljive materiale, kot je štukatura, boste morda potrebovali široko razpršilno šobo za razpršitev vodnega tlaka. Močnejše nebarvane površine kot je vinil, se bolje čistijo z močnejšim modelom z 2.500 do 3.000 psi. Ti modeli delujejo najhitreje. Če nameravate uporabiti čistilno raztopino, izberite tlačni čistilnik, ki ima dozirnik za čistilno sredstvo.

Zunanjo opremo hiše, kot so luči, grmičevje in rastline, zaščitite pred škodljivim pritiskom vode. Pokrijte jih s krpo ali plastično prevleko in jih pritrdite z lepilnim trakom. Premaknite tudi vse zunanje pohištvo stran od hiše. S površine, ki jo boste prali z visokotlačnim pranjem, s krtačo ročno zdrgnite vidno plesen.
Zmešajte čistilno raztopino in napolnite razpršilnik za čistilno sredstvo v tlačnem stroju. Na vsakih 15 litrov vode za pranje zmešajte približno pol kilograma nefosfatnega koncentriranega čistila.

Vrtno cev, priključeno na vodovodno omrežje, priključite na tlačni čistilnik. Ko ste pripravljeni, odprite vodo. Preizkusite pranje hiše pod pritiskom tako, da z obema rokama držite šobo tlačnega čistilnika približno 120 cm od stene. Približujte jo, dokler ne začutite, da je pršenje dovolj močno za odstranjevanje umazanije, vendar ne dovolj močno, da bi povzročilo škodo. Začnite na vrhu hiše in se pomikajte navzdol. Strešne previse, podstrešja in žlebove razpršite pod kotom približno 45 stopinj. Razpršilo enakomerno premikajte s strani na stran. Nato od vrha navzdol sperite z navadno vodo iz vrtne cevi. Pred barvanjem pustite, da se obloge hiše sušijo vsaj dva dni.